Штаб за ванредне ситуације спроводи активности за спречавање еколошког акцидента на Зворничком језеру и Дрини

Због повремене појаве материје сиво-беле боје која плута по површини Зворничког језера, Штаб за ванредне ситуације општине Мали Зворник обратиће се надлежним институцијама у Србији и Републици Српској и позвати их да помогну у утврђивању порекла поменуте мрље и спрече могуће загађење реке Дрине.

На седници одржаној у уторак, 7. јуна, констатовано је да су надлежне службе и инспекцијски органи на локалном нивоу, као и републичка водна инспекција, након уочавања појаве мрље на језеру, пре око месец дана, благовремено реаговали и у складу са својим овлашћењима предузели неопходне мере и радње на превенцији акцидента.

Утврђено је да се поменута сиво-бела материја протеже од месне заједнице Велика Река до бране на хидроелектрани у Малом Зворнику и да у Зворничко језеро доспева са подручја суседних општина, узводно од Малог Зворника.

Хемијске анализе узорака материје која плута по површини воде показале су присуство бакра, никла и олова у максимално дозвољеној концентрацији.

Будући да материја за сада нема особину да се меша са водом, услови за уредно водоснабдевање на подручју малозворничке општине нису нарушени.

Контролним прегледима воде у систему водоснабдевања којим управља Јавно комунално предузеће „Дрина” из Малог Зворника, а који се напаја из алувиона реке Дрине, утврђено је да нема загађења воде у систему и да је она хемијски и бактериолошки исправна за пиће и осталу потрошњу.

Међутим и даље је непознаница шта узрокује настанак сиво-беле материје, одакле долази и какав утицај може имати на животну средину.

Будући да наведена материја представља потенцијалну претњу у сливу реке Дрине, Штаб за ванредне ситуације општине Мали Зворник одлучио је да упозори ширу јавност и позове надлежне органе са обе обале реке Дрине на заједничко деловање у циљу заштите животне средине.

Командант Штаба и председник општине, Зоран Јевтић, детаљно је описао ситуацију на терену и пренео члановима Штаба информације које је добио од становништва који су уочили појаву сиво-беле мрље на језеру.

Он је навео да је општинско руководство по добијању информација о томе реаговало у најкраћем року и анимирало надлежне органе и службе на локалном нивоу, као и републичку водну инспекцију, да предузму неопходне мере ради превенције од загађења и проналажења решења.

Будући да је утврђено да ситуација на терену превазилази оквире надлежности локалне самоуправе и да захтева укључивање надлежних државних органа са обе обале реке Дрине, као и суседних градова и општина наслоњених на Зворничко језеро и реку Дрину, Јевтић је иницирао доношење закључка на основу којег ће Општина Мали Зворник упутити одговарајуће дописе надлежним министарствима, установама и јавним предузећима у Србији и Републици Српској, међу којима, Министарству водопривреде Републике Србије, Јавном предузећу „Србијаводе”, Електропривреди Србије, Агенцији за заштиту животне средине, окружним и републичким штабовима за ванредне ситуације, суседним градовима и општинама, као и на адресу Града Зворника (БиХ – РС) и његових инспекцијских служби.

Јавном комуналном предузећу „Дрина” наложено је да до даљег, докле год су на језеру уочљиве мрље сиво-беле боје, превентивно врши чешћу контролу исправности воде за пиће.

Општинска управа општине Мали Зворник задужена је да контактира Министарство рударства и енергетике Републике Србије ради сазнања да ли су на територији општине Мали Зворник извођена геолошка истраживања металичних минералних сировина, да ли се тренутно изводе и да ли ће бити извођена у наредном периоду.

Предложено је да органи надлежног министарства у сарадњи са општинским инспекцијским органима изађу на терен како би утврдили да ли постоји потенцијална опасност од загађења воде на Зворничком језеру због извођења геолошких истраживања.

Командант општинског Штаба за ванредне ситуације рекао је да је мрља на језеру за сада под контролом и надзором надлежних на локалном нивоу, али да наведено стање не сме бити занемарено и препуштено случају, те да проблем мора бити решаван темељно и у што краћем року, удруженим деловањем свих који могу да помогну и који су у обавези да то учине.

Јевтић је закључио да је општина Мали Зворник само једна у низу оних које овај проблем дотиче, те да је, осим у погледу заштите животне средине, решавање настале ситуације од велике важности за даљи развој туризма подрињског краја.

У наставку седнице размотрена је информација о стању депоније отпада на обали реке Дрине у суседном Зворнику (БиХ – РС), која се налази наспрам месних заједница Доња Борина и Радаљ у општини Мали Зворник и најављено да ће локална самоуправа иницирати санацију депоније и затражити помоћ Републике Србије у реализацији тог пројекта, будући да депонија угрожава подручје малозворничке општине, као и читав доњи ток реке Дрине.

На ову депонију портал Мали Зворник инфо упозоравао је јавност у више наврата, у марту 2016. године, и у новембру 2017. године, током реализације медијског пројекта Обновљена и чиста природа – здраво потомство.

Командант Штаба, Зоран Јевтић, информисао је окупљене на седници да је општина Мали Зворник укључена у национални програм „Чиста Србија”, у оквиру којег је на подручју општине предвиђена изградња 52 километра канализационе мреже и 11 постројења за пречишћавање отпадних вода.

Размотрена је и информација о спремности субјеката заштите и спашавања у предстојећем летњем периоду у случају пожара на отвореном и апеловано на становништво са територије општине Мали Зворник да поштују законске одредбе у вези паљења ватре на отвореном, а у циљу спречавања ширења пожара.

У оквиру информације о епидемији заразне болести Ковид 19 у општини Мали Зворник, директорка малозворничког Дома здравља, Валентина Ристић, информисала је чланове општинског Штаба за ванредне ситуације да је епидемијска ситуација у општини мирна.

Спорадично се јавља по који случај заражених вирусом корона. Тренутно је једна особа на подручју општине заражена овим вирусом. Вакцинација против заразне болести Ковид 19 одвија се уредно.

Извор: Општинска управа општине Мали Зворник

Фото: Општинска управа општине Мали Зворник

Share