Молитвено сећање на страдање српског народа у Другом светском рату

Молитвено сећање на страдање и патње српског народа у Другом светском рату обележава се сваке године 22. априла у храму Светог пророка Илије у Млаки, на дан када се одиграо пробој последњих Јасеновачких логораша. Овим окупљањем чува се успомена на све жртве које је наш народ поднео током Другог светског рата.

У суботу 22. априла 2023. године навршило се седамдесет осам година од пробоја Јасеновачких логораша. У спомен на све страдале, Епархија  Пакрачко-славонска организовала је литургијско празновање, како би се жртвама фашистичког терора одала дужна почаст.

У храму Светог пророка Илије у Млаки, са почетком у 9.00 часова одржана је света Литургија, након које је одслужена и панихида (помен страдалницима) и освештан славски колач.

Свету архијерејску Литургију служио је с верним народом Његово Преосвештенство епископ милешевски господин Атанасије, уз саслужење преосвећене господе епископа славонског Јована и шабачког Јеротеја.

Јасеновац је симбол највећег страдања нашег народа, који држава Србија и српски народ не смеју препустити забораву. Настављајући молитвену културу сећања на све жртве Јасеновцa, чувамо од заборава нашу прошлост за поколења која долазе.

Молитвеном сећању у Млаки присуствовала је и делегација из локалних самоуправа Мачванског управног округа, коју је предводио начелник Жељко Марјановић.

Извор текста и фотографија: Кабинет начелника Мачванског управног округа

Share