Због пораста броја оболелих од Ковида – 19: У Малом Зворнику проглашена ванредна ситуација

У Малом Зворнику проглашена ванредна ситуација због пораста броја оболелих од Ковида – 19

Штаб за ванредне ситуације општине Мали Зворник донео је у четвртак, 16. јула, одлуку о проглашењу ванредне ситуације, због све већег броја заражених вирусом Корона на подручју ове општине. Донет је и низ рестриктивних мера које треба да допринесу сузбијању епидемије. На седници је одлучено да манифестација „Дрина је смисао живота” ове године дефинитивно не буде одржана, јер би такав догађај, услед актуелне епидемиолошке ситуације, представљао велики ризик за здравље људи. Штаб је донео и закључак о набавци додатног броја маски, рукавица и других заштитних и дезинфекционих средстава.

У оквиру информације о стању епидемије Ковида – 19 на подручју општине Мали Зворник, директорка Дома здравља Валентина Ристић рекла је да ова установа свакодневно бележи пораст броја пацијената који се јављају са повишеном телесном температуром.

Према њеним речима, јуче је се њих 23 јавило Дому здравља жалећи се на повишену температуру, што је, како је истакла, највише до сада на нивоу 24 сата.

Током јучерашњег дана у општини Мали Зворник регистровано је шест (6) новооболелих. Четири пацијента тестирана су у Малом Зворнику, а два у Лозници.

У малозворничком Дому здравља данас је, током јутра, тестиран један пацијент, а резултати теста до момента одржавања седнице Штаба нису били познати.

Ристић је навела да установа располаже довољним бројем тестова, да је анализу узорака на вирус Корона са подручја општине Мали Зворник у одређеном периоду радио Ветеринарски институт у Шапцу, али да сада поново ради лабораторија „Ватрено око”, која неко време, због оптерећености, није могла да врши тестирања.

Директорка малозворничког Дома здравља информисала је чланове Штаба да је, поводом притужби грађана који живе у непосредној близини Ковид амбуланте да је амбуланта преблизу њиховим кућама и захтева да се дислоцира, разговарала на ову тему са санитарним инспектором и да је закључено да законом није дефинисано колико амбуланта треба да буде удаљена од приватних кућа.

У разговору је закључено и то да због целокупне епидемиолошке ситуације и самих пацијената, без обзира на то што ово питање није законом регулисано, треба предузети мере како би се улаз у Ковид амбуланту физички одвојио и обезбедио.

Чланови Штаба подржали су предлог да на улазу у амбуланту буде изграђена одговарајућа тенда и да општина Мали Зворник за ту намену одвоји неопходна средства у буџету. Ради смањења фреквенције саобраћаја у непосредној близини Ковид амбуланте и подршке мештанима који ту живе, саобраћајној инспекцији препоручено је да предузме неопходне активности у циљу проглашења улице једносмерном, са забраном паркирања возила и уз набавку и постављање неопходне саобраћајне сигнализације.

Најављено је да ће у склопу мера превенције од вируса Корона, услед актуелне епидемиолошке ситуације, Завод за јавно здравље из Шапца ових дана извршити дезинфекцију целокупног простора који припада Дому здравља у Малом Зворнику.

Одлуку о неорганизовању овогодишње манифестације Дани спортско рекреативног и културног туризма „Дрина је смисао живота”, која је због погоршане епидемиолошке ситуације претходно била одложена за крај августа, командант Штаба за ванредне ситуације општине Мали Зворник и председник општине Зоран Јевтић образложио је речима да је постојала добра воља општине као организатора да и ове године приреди бар део садржаја у оквиру манифестације али да је због наглог пораста оболелих утврђено да би организовање догађаја представљало велики ризик за здравље људи, због чега је ипак одлучено да програм манифестације овог лета изостане.

Он је и овом приликом апеловао на суграђане да се придржавају донетих превентивних мера и тако заштите себе и друге од инфекције.

Посебан апел упутио је младима, за које је примећено да не поштују довољно прописане мере.

Доношењем нових, рестриктивнијих мера превенције од Ковида – 19 у општини Мали Зворник од данас важи забрана окупљања у затвореном и отвореном простору више од пет лица, ако није могуће обезбедити физичку дистанцу од два метра и одговарајуће мере личне заштите.

У јавним парковима и игралиштима, као и током вежбања на отвореном простору дозвољено је окупљање до пет лица, уз одговарајуће мере личне заштите.

У свим затвореним просторима обавезно је ношење заштитних маски и поштовање физичке дистанце од два метра.

На снази је и забрана организовања свечаности, као и организовања спортских и других забавних манифестација.

Радно време угоститељских објеката у затвореном простору дозвољено је од 7 до 20 часова, а у баштама и терасама од 7 до 22 часа.

Неопходно је прилагођавање рада угоститељских објеката тако да за једним столом не могу седети више од два лица, изузев ако су у питању родитељи и малолетна деца или лица која живе у заједничком домаћинству, уз обавезни размак од два метра између столова.

У свим јавним затвореним просторима, односно објектима, као и свим продавницама, угоститељским објектима, баштама угоститељских објеката и другим објектима где се врши продаја робе и пружање услуга, ограничава се број лица која ту могу истовремено бити присутна тако да на свака 4 mможе бити присутно једно лице, а на улазу у објекат, односно у башту угоститељског објекта, мора бити јасно истакнута површина и број лица која могу бити истовремено присутна.

Наложена је и примена свих превентивних мера у установама предшколског васпитања и образовања.

У основним и средњим школама и високошколским установама потребно је одложити окупљања, а пријемне и друге испите организовати уз примену свих мера личне заштите, као што је физичка дистанца од два метра, обавезно ношење маске или визира и рукавица.

У јавном превозу обавезно је ношење заштитних маски, уз редовно проветравање и дезинфекцију возила.

Забрањено је коришћење отворених и затворених базена, спа и велнес центара.

Спровођење мера заштите неопходно је у верским објектима и приликом вршења верских обреда.

Мере заштите, које подразумевају обавезно ношење маски и рукавица, наложене су и козметичким, фризерским салонима, салонима лепоте, фитнес центрима и теретанама.

Обавезна је честа дезинфекција свих јавних објеката и препоручена дезинфекција, најмање једанпут дневно, заједничких просторија у стамбеним зградама, као и што чешће прање улица и јавних површина, уз употребу дезинфекционих средстава.

Надлежним инспекцијским службама наложен је појачан рад у циљу контроле поштовања наведених посебних мера превенције.

Штаб за ванредне ситуације општине Мали Зворник донео је и закључак о набавци додатног броја заштитних средстава, маски, рукавица, визира и других заштитних и дезинфекционих средстава.

Командан Штаба и председник општине Зоран Јевтић рекао је да ће Позивни центар Општинске управе наставити да пружа подршку угроженим суграђанима, првенствено старачким домаћинствима и лицима у изолацији у набавци основних животних намирница, лекова и других сличних потреба.

Секретар Општинске организације Црвеног крста у Малом Зворнику, Драган Николић, известио је Штаб да је ова организација на територији малозворничке општине обезбедила поделу 345 породичних пакета за угрожено становништво.

Размотрена је и информација о извођењу радова на санацији последица и стању на подручју општине после изливања река и поплава од 23. јуна текуће године.

Од предузећа Хидроелектрана „Зворник” у Малом Зворнику затражено је да обезбеди чишћење корита Борањске реке, Велике реке и потока Пљештаница, који се уливају у акумулацију Зворничког језера, од наноса бујица, јер постоји опасност да се наведени водотокови поново излију, приликом нових обилнијих падавина.

На крају седнице Штаба за ванредне ситуације општине Мали Зворник утврђено је да је крајњи рок за подношење захтева грађана локалној самоуправи за попис и процену штете, настале приликом непогода прошлог месеца, 24. јул текуће године.

Фото: Општинска управа Мали Зворник

Извор: Општинска управа Мали Зворник

Поштујте мере превенције, будите одговорни према себи и према другима!

#Мали_Зворник #Подриње #Србија #СРБ

#Mali_Zvornik #Podrinje #Serbia #SRB

#Covid19 #Corona #Sačuvajživote

Share