Вртлог у Малом Зворнику: Концерт Дејана Петровића и оркестра Биг бенд 🎺

Поред наставка такмичарског дела „Сомовијаде”, такмичења кулинара у категорији „Златни котлић”, и проглашења победника трећи дан туристичко-спортске и културне манифестације „Дрина је смисао живота”, под покровитељством општине Мали Зворник и у организацији Туристичке организације општине Мали Зворник, 29. јул, обележио је и богат музички програм у коме су око 21.30 наступили Дејан Петровић и оркестар Биг бенд.

Дејан Петровић и Биг бенд данас су најпознатији трубачки оркестар у Србији и у иностранству. Својим начином свирања привукли су пажњу млађе популације.

Дејан Петровић рођен је 1985. године у Ужицу, у селу Дубоком, као син наследник најпознатијег српског трубача, Миће Петровића. У музичкој мануфактури ове породице, Дејан и његов брат Дарко су четврта генерација трубача. Трубу је први засвирао Дејанов прадеда Танасије, а од њега се ова вештина преносила са колена на колено. Танасија је наследио Данило, а Данила син Мићо, који је први светом пронео славу овог инструмента.

Дејан је најмлађи добитник „Мајсторског писма”, вишеструки освајач свих награда на Сабору у Гучи, међу којима је и награда Прва труба света, са истог Сабора.

Широм света је познат по извођењу српске традиционалне музике, коју често комбинује са тотално супротним, модерним елементима.

Ту је у питању фузија звука традиционалних инструмената трубачког оркестра и других инструмената који представљају супротност томе, попут споја звука трубе и дисторзије на електричној гитари. Као при свакој фузији, ослобађа се велика енергија, коју није било тешко препознати ни у овом случају. До сада, иза себе има више дискографских издања, а поред ауторске музике коју ради са својим бендом, у репертоару имају мноштво страних обрада и интернационалних нумера чија је интерпретација веома аутентична, захваљујући самој концепцији бенда, односно споју инструмената који га чине.

Учествовао је на свим већим, домаћим, музичким фестивалима и небројено пута је представљао Србију, на разним светским сајмовима, спортским и културним догађајима, фестивалима, и то увек са великим успехом. Једном речју – амбасадор српске трубе.

💻 Извори: Интернет – Луди камен / Мали Зворник инфо

📷 Фото: Општинска управа општине Мали Зворник

Share