Ветар у једра туристичкој привреди Подриња и Малог Зворника

Министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић поручила је приликом јучерашње посете општинама Мали Зворник и Љубовија да те општине као и цео Мачвански округ имају значајне туристичке потенцијале које је потребно развијати и да ће Министарство трговине, туризма и телекомуникација наставити да улаже у туристичке пројекте у овом крају.

Министарство је већ протеклих година препознало туристичке ресурсе и капацитете којима располаже општина Мали Зворник, подржавши их улагањима у реконструкцију и модернизацију већ постојеће инфраструктуре. Резултат је видљив и министарка је са сарадницима посетила Подземни град Карађорђевића, донедавно јавности непознат тајни комплекс „Камена девојка”, уочи почетка друге фазе радова на обнови и адаптацији тог објекта, за које је ресорно министарство до сада определило укупно 57 милиона динара.

„Сматрамо да општина Мали Зворник, са реком Дрином, са Зворничким језером, са природним лепотама које поседује, са подземним градом који може да буде не само једна регионална, него светска атракција, заиста располаже великим капацитетима и потенцијалима. Да ли ћете ове потенцијале искористити, односно да ли ће председник општине Мали Зворник и сви други, не само представници државе и власти, него и привредници схватити каквим благом располажу и да ће се, на један агилнији начин, и једни и други, односити према ресурсима које имате. Ја сам скренула пажњу свим представницима општине на састанку да у пандемијском времену у коме живимо, али и оном постпандемијском које ће доћи, надамо се већ следеће године, постоје неки стандарди који се морају испунити, посебно када говоримо о туризму. Ти стандарди су, пре свега, одређен ниво хигијене, заштите животне средине и начин на који се односимо према природним и културним добрима. Дакле, без тога ми не можемо говорити ни о развоју туризма, ни о неком озбиљном економском развоју”, нагласила је Матић и констатовала да је у сарадњи општине Мали Зворник са ресорним министарствима, туризма, привреде могуће поставити ову средину у епицентар дешавања, што укључује и Радаљску Бању и археолошки локалитет Орловине. То би на адекватан начин вратило стари сјај некада познатим дестинацијама и отворило могућност за представљање нових, до сада непознатих и вредних ресурса.

Министарка Татјана Матић изразила је спремност за даље инвестиције, истакавши неопходност усвајања локалног Плана развоја туризма, на основу којег је дугорочно могуће реализовати различите пројекте за општину Мали Зворник у једну респективну и тржишно конкуретну целину, чиме постаје пожељна дестинација на туристичкој мапи Србије.

„Од посебног је значаја изградња аутопута Рума – Шабац – Лозница који ће унапредити шансе за економски развој овог краја али и читаве Западне Србије, и неопходно је да већ сада убрзано подижемо туристичке дестинације у овом делу наше земље, како би нове прилике биле искоришћене у пуном капацитету“, рекла је Матић.

Министарство има надлежности и у областима телекомуникација и информационог друштва. Одређен број основних и средња школа у Малом Зворнику су, према њеним речима, прошле и ове године одређене за изградњу локалне рачунарске мреже у оквиру пројекта „Повезане школе”. Три школе ће је добити у 2021. години, а план је да још две школе буду повезане на Академску мрежу Републике Србије (АМРЕС) и добију бесплатан интернет.

Други пројекат министарства подразумева јавно-приватно партнерство за изградњу широкопојасне мреже у руралним подручјима, што је од кључног значаја за укључивање свих грађана Србије у дигитално друштво. У првој фази, око 1200 домаћинстава у две месне заједнице општине Мали Зворник добиће телекомуникациону структуру, фиксну телефонију, интернет, кабловску телевизију, ако је потребно. Имаће нови прозор у свет и одређене предуслове да живе, раде продуктивно, остану и опстану на селу.

„Презентовали смо министарки све наше туристичке потенцијале, и имамо обећање да ће нам се и даље помоћи око уређења Подземног града Карађорђевића и унапређења потенцијала као што су Зворничког језеро, Радаљска бања и језеро, археолошко налазиште Орловине. Министарка нас је информисала о помоћи нашим школама и месним заједницама, а ми смо изложили проблеме које наши грађани имају са гранични прелазом за погранични саобраћај „Стари мост” и припремом Програма развоја туризма како бисмо конкурисали на доступне пројекте у области развоја туризма.

Информисали смо министарску да у оквиру програма за подстицај пољопривреде, при категоризацији сеоских туристичких домаћинстава, стимулишемо наше грађане субвенцијама, бесповратним средствима у износу од 200 до 400 хиљада динара, односно 70 одсто инвестиције.

Приоритети су и очување смештајних капацитета у Радаљској бањи, уређење приобаља Зворничког језера, приступање изради пројекта градске плаже у Сакару. Будући да је Дрина у центру Малог Зворника врло брза, радићемо у тој зони колико нам могућности дозвољавају.

Ресорно министарство је за прву фазу сређивања Подземног града, чијем отварању је присуствовао председник Републике Србије Александар Вучић, дало 32 милиона динара, општина је учествовала са још пет, а око милион и по је дала за пројектну документацију. За другу фазу је министарство одобрило 25 милиона, општина уложила још два, а за пројектну документацију смо платили око два милиона. Трећа фаза захтева дораду пројекта јер обухвата и уређење цркве у Подземном граду. За ту, финалну, фазу неопходно је уложити још од 20 до 25 милиона динара чиме би било завршено опремање комплекса”, истакао је челни човек општине Мали Зворник Зоран Јевтић.

Фото: Мали Зворник инфо / Општинска управа општине Мали Зворник / Лозничке новости

Новинар – сарадник: Далибор Крстић

Мали Зворник, 27. фебруара 2021.

Share