Удружења жена из Подриња на међурелигијској конференцији у Новом Пазару

Припремајући се за организацију конференције коју ће Екуменски форум хришћанки Европе (EFECW) од 7. до 12. августа 2018. године одржати у манастиру Светог Николаја у Соко Граду (код Љубовије), Драгица Вучетић, Радмила Тријић и Гордана Севић, истакнуте активисткиње Удружења жена ,,Незаборав“ из Малог Зворника и Удружења жена ,,Вила“ из Љубовије, учествовале су на међурелигијској конференцији под називом ,,Изазови и перспективе жене вјернице у Србији“, одржаној од 20. до 22. октобра 2017. године у Новом Пазару у организацији Мешихата Исламске Заједнице у Србији, МАХ – Клуба поштовалаца времена, а под покровитељством Екуменског форума хришћанки Европе (EFECW – Ecumenical Forum of European Christian Women). 

Сусрет хришћанки и муслиманки започео је пријемом код председника Мешихата Исламске заједнице у Србији др Мевлуда еф. Дудића (Мешихат је највиши верски и административни орган Исламске заједнице). У пријатељској атмосфери, 30 учесница, припадница Исламске заједнице и различитих хришћанских деноминација (верских заједница) – Српске православне цркве, Римокатоличке цркве и Гркокатоличке цркве, дискутовало је на теме: ,,Положај жене у Исламу“ – Фатима Фејзовић – асистенткиња на Факултету за исламске студије (ФИС); ,,Друштвени активизам муслиманке“ – др Мисала Праменковић – професорица на Факултету за исламске студије; „Изазови Бошњакиња у Србији“ – Мурадија Нокић, председница Удружења жена и мајки ,,Ана“.


Модераторка скупа и особа која је заслужна за велики део организације била је професорица Мелиха Прељевић. Библијско друштво Србије је овом приликом поклонило Библију – Свето писмо Старог и Новог завета за библиотеку Мешихата и женску Медресу.

Инспирисана најављеном Конференцијом коју ће EFECW августа 2018. године одржати у манастиру Соко (код Љубовије) Маријана Ајзенкол је темом из књиге о Јестири/Естери закљућила скуп заједничким разговором на тему ,,Ако заћутим у ово доба…”
Поруке скупа биће обједињене и објављене у облику зборника Конференције.

Осим присуства радном делу конферанције, учеснице су посетиле споменике културне баштине, благо непроцењиве вредности: Манастирски комплекс Сопоћани са црквом Свете Тројице, Гази Синан-бегову џамију, Гази Иса-бегов хамам у центру града, Стару новопазарску бању и високообразовну институцију Интернационални Универзитет (ИУНП).

Различитост културног наслеђа извор је духовног богатства човечанстава. У Новом Пазару, на једном месту, налазе се трагови супротности култура и цивилизација које својим преплитањем дају специфичан доживљај. Ово богатство састављено од духовног и материјалног постојања народа и друштва треба неговати и чувати. Нови Пазар има срећу да на својој територији има споменике, Стари Рас са Сопоћанима, који се налазе на UNESCO листи као светско културно добро, али и обавезу очувања тих споменика. У Новом Пазару се срећу исток и запад, православље и ислам. Из доба турске владавине овим простором остали су значајни споменици исламске културе. Најстарији од тих споменика је Хамам, старо турско купатило које је подигао оснивач Новог Пазара Иса-бег Исаковић.

Гото галерија: Маријана Ајзенкол / Електронске новине Санџак PRESS

Маријана Ајзенкол (Мах-Клуб поштовалаца времена, Земун) професорка је математике београдске Основне школе „Мајка Југовића“. Она је и један од оснивача Међурелигијског центра, организације која окупља људе свих вера са циљем да се међусобно упознају, и аутор календара за четири вере. На Факултету за медије и комуникације одбранила је мастер рад „Црква пред изазовима медија“.

Извори: Маријана Ајзенкол – Мах-Клуб поштовалаца времена / Електронске новине Санџак PRESS / Санџачка новинска агенција – САНА / Туристичка организација Нови Пазар / Блиц жена

Видео запис: САНА PRESS

Новинар сарадник: Далибор Крстић

Share