Три селекције одбојкашица Малог Зворника такмиче се у регионалној Колубарско – мачванској лиги 🏐

🏐 Одбојкашице Женског одбојкашког клуба Мали Зворник, од ове сезоне, први пут после једне деценије, наступају са три селекције у регионалној Колубарско-мачванској лиги. Чланице су Удружења клубова Окружног одбојкашког савеза Ваљева.

🗓 Сплетом околности, у првом колу Првенства Србије за сениорке, наше одбојкашице су слободне 14. и 15. октобра. У регионалној лиги играће девет тимова: Заслон (Шабац), Рађевац (Крупањ), Рибница (Мионица), Осечина, Мали Зворник, Шабац 015, Летњиковац Волеј (Шабац), Пролетер (Лозница) и Либеро 015 (Љубовија).

🔘 Утакмицу другог кола, седам дана касније, наше првотимке играју у Шапцу против тима Летњиковац Волеј.

🔘 У узрасту пионирки, наш клуб на првенству Србије наступа у II групи, коју чини седам тимова: Шабац 015, Рађевац (Крупањ), Пролетер (Лозница), Либеро 015 (Љубовија), Заслон (Шабац), Летњиковац Волеј (Шабац) и Мали Зворник.

🔘 Утакмицу првог кола играле су у Сали Средње школе Мали Зворник, угостивши успешнији ОК Пролетер (Лозница). Окончана је резултатом 0:3 (21:25,16:25,24:26) 61:76. У другом колу ОК Шабац 015 победио их је у Шапцу резултатом 3:0 (25:06,25:20,25:10) 75:36.

🔘 Претпионирке су 2011. и 2012. годиште. И у овом узрасту, наш клуб на првенству Србије наступа у II групи, коју чини седам тимова: Либеро 015 (Љубовија), Заслон (Шабац), Летњиковац Волеј (Шабац), Шабац 015, Пролетер (Лозница), Мали Зворник и Рађевац (Крупањ).

🔘 До данас су одиграле једну првенствену утакмицу, првог кола, гостујући у Љубовији. ОК Либеро 015 победио их је на свом терену резултатом 3:0 (25:08,25:07,25:13) 75:28. У недељу, 15. октобра, домаћин им је екипа Пролетера, од 11.00 часова, у Спортском центру Лагатор, где играју утакмицу другог кола.

🛡 „Отежавајућа околност је да смо у свакој селекцији најмлађи у лиги, али ће ове године резултат бити у другом плану, све док се наше одбојкашице не прекале и припреме за најбоље издање”, истиче Зоран Грбић, професор физичког васпитања, тренер наших одбојкашких екипа.

🔘 Током протекле сезоне, у финишу првенства у Другој лиги – група Центар, одбојкашице Малог Зворника биле су пласиране на 11. месту табеле, што нам није омогућило опстанак у овом респектабилном рангу одбојкашког спорта. Освојиле су 21 бод, након седам победа, претрпевши 15 пораза, уз сет разлику од 31:51 (-20).

〽️ Екипе Рибница (Мионица), Стерија (Нови Београд), Мали Зворник и ЖОК Млади Радник (Пожаревац), на основу учинка, напустиле су Другу лигу – Центар и сада играју у припадајућим регионалним лигама у такмичарској 2023/2024. години.

🔘 Снажна конкуренција није нам дозвољавала ни опуштање, ни предах, а наше сениорке суочене су са сменом генерација и пресудном чињеницом да су у друштву екипа из много већих градова и општина које се годинама такмиче у три најјаче одбојкашке лиге, те им ни финансирање не представља отежавајућу околност.

🔘 Наш клуб је двогодишњим наступом у вишем рангу такмичења већ заслужио признање, десеткован одласком матуранткиња које су сада на факултетима. Сениорке су играле у пуном саставу на домаћем терену, а у гостима се млађој генерацији одбојкашица пружила изванредна прилика да стекну искуство и оснаже се у окршајима са квалитетним клубовима, који су се, до протекле сезоне, такмичили чак у три лиге.

🔘 Неретко екипе из мањих средина одустају, упркос одличном пласману у средини или врху табеле, јер су дуга путовања и пуна посвећеност у аматерском спорту дугорочно неодрживи, без адекватне компензације за ту и тако уложену енергију.

🔘 Ипак, најинспиративнији пример истрајности и квалитета су првотимке ЖОК Клек из насеља надомак Зрењанина, са нешто више од 2000 становника, које су се као шампионке Прве лиге поново квалификовале за елитно такмичење у Суперлиги Србије.

🔘 Подсећамо, Женски одбојкашки клуб Мали Зворник победом и високим пласманом, на четвртом месту, окончао је сезону 2021/2022 у Другој лиги Србије – група Центар. Остваривши 14 победа, уз осам пораза, наше одбојкашице освојиле су 41 бод, уз сет разлику од 47:35 (+12).

🔘 Сениорке су потврдиле своје умеће, до сада стечено знање и савладане вештине, а спортска срећа била је на страни наших одбојкашица у околностима које нису зависиле само од њиховог учинка. Пласман у врху табеле био је предуслов за опстанак у лиги, због промена у организацији лигашког такмичења и укидања Прве Б лиге.

🔘 По укидању Прве Б лиге, ЖОК ТЕНТ 2 (Термоелектрана Никола Тесла) Обреновац, Смеч 5 – Крагујевац, Стерија – Нови Београд, Дунав – Београд и Раднички – Крагујевац биле су екипе распоређене у Другу лигу – Центар, а као претпоследња и последња екипа на табели Прве лиге Србије, Црно беле 011 – Београд и Спартак – Љиг су оснажиле ову лигу.

🏆 Одбојкашице Малог Зворника су се, после четири сезоне одсуства, 2021. године тријумфално вратиле у ранг друголигашких такмичења. Након 18 кола такмичења, биле су првопласирана екипа регионалне Мачванско – Колубарске лиге, у сезони 2020/2021, са 42 бода из 15 утакмица, остварених 14 победа и забележеним једним јединим поразом од 3:2 у XIII колу такмичења.

💻 Извори: Удружење одбојкашких клубова републичких лига (УОКРЛ) / Окружни одбојкашки савез Ваљева /Srbijasport.net / Мали Зворник инфо / Одбојкашки клуб Мали Зворник.

📷 Фото: Одбојкашки клуб Мали Зворник – Селекција пионирки

⌨️ Д.В.К.

ŽOK Mali Zvornik: Povratak u Kolubarsko-mačvansku ligu seniorki

Share