Сомовијада: Четврт века остварења визије и риболовачког сна

Четврт века од првих организационих корака, једне амбициозне идеје и иницијативе која је данас неизоставни део спортско-риболовног и рекреативног туризма у Подрињу

Због погоршања епидемиолошке ситуације ради присуства вируса COVID 19 и опасности од даљег ширења заразе, као и ради проглашења ванредне ситуације на територији општине Мали Зворник, манифестација „Дрина је смисао живота” није одржана ове године. Но, период затишја пружио нам је прилику да се подсетимо догађаја који су пресудно утицали на организовање најмасовнијег и најтрофејнијег такмичења спортских риболоваца у Малом Зворнику. Током више од две деценије, постало је и окосница развоја спортско-риболовног и рекреативног туризма у овој општини Подриња. Ове године су паузирали врсни, опробани, успешни и добро опремљени спортски риболовци.

„Сомовијада” се сваке године одржава последњег викенда у јулу. Из сезоне у сезону, прерастала је у међународни скуп поклоника, мајстора спортског риболова. 

Савезни судија, Бранко Пеша, вишедеценијски члан, сада секретар КСР „Дринско језеро”, награђен је за посебан допринос спортском риболову, 2019. године. Током разговора са њим, у просторијама клуба коју красе фотографије рекордних улова и небројени риболовни трофеји,  информисани смо о свим иницијативама које су претходиле организовању најзначајнијег међународног риболовног такмичења у општини Мали Зворник.

„На састанку Управног одбора 14. априла 1995. године изнео сам, тада амбициозан, предлог за организовање такмичења у лову сома варалицом који су подржали председник УО Бранко Тодоровић и члан одбора Расим Буљубашић, с тим што је та иницијатива за општинску организацију спортских риболоваца била у том моменту „велики залогај”, па смо одлучили да се о том предлогу разматра на наредним скуповима одбора. 1996. године предложено је да се лов сома одржи, али интерно, на потезу од старог моста и низводно од ХЕ „Зворник”, а на Зворничком језеру у сеоском насељу Будишић. Чланови клуба увидели су да таква организација може да успе и да убрзо постане традиција у Малом Зворнику, што би била изузетна препорука за наш клуб и пример добре праксе у организацији риболовних такмичења.

На састанку Скупштине клуба, који је одржан 29. маја 1997. године, чланови клуба добили су задатке за маркирање стазе и упутства да обезбеде довољно чамаца за све такмичаре који долазе са стране и новинаре. Прва сомовијада одржана је 21. јуна 1997. године, на истим локацијама као и интерна сомовијада која је уприличена 1996. године, с тим што је стази додат и потез Радаљска кривина. Са доласком Боривоја Радића за председника Скупштине, 10. јула 1998. године, донета је одлука да Бранко Пеша напише интерни правилник за манифестацију „Сомовијада”и да се примени на „Сомовијади” која је одржана 29. августа 1998 године. Тако да је са 2020. годином ово 24. манифестација „Сомовијада”. Као особа која је иницијатор, дугогодишњи судија и писац правилника манифестације веома сам поносан и драго ми је да се и даље успешно одржава”, истакао је Бранко Пеша.

КСР „Дринско језеро” Мали Зворник званично је основан 1957. године. Тада је припадао Заједници четири клуба „Дрина II”. Током протеклих деценија организатор манифестације била је, уз Клуб спортских риболоваца (КСР) „Дринско језеро” и Туристичка организација општине Мали Зворник (ТОМЗ), а покровитељи Скупштина општине Мали Зворник и Хидроелектрана (ХЕ) „Зворник”, уз учешће бројних спонзора који су дародавци опреме и прибора за најуспешније такмичаре.

Терен на коме се у почетку одржавало такмичење, од краја 1997. године, простирао не само на Зворничком језеру у Будишићу и Сакару, већ је обухватао и реку Дрину, уз присутне судије код старог моста, све до Радаља (до ушћа Радаљске реке). Такмичарска стаза данас је најловнији део Зворничког језера, површине око шест квадратних километара, од Будишића до Сакара. Риболов се обавља из чамаца, које обезбеђује организатор или учесници самостално.

Због тежње организатора да одржи реноме и интересовање за учешће на манифестацији, поред бројних награђених трофејних сомова, спортски риболовци су током више од две деценије учешћа подстицани утешним наградама или су били трећепласирани, било да су уловили запажене примерке штуке или буцова.

Предводници судијског тима су републичке и савезне судије у спортском риболову, учитељ Бранко Бошковић и Бранко Пеша, који је написао и први Правилник такмичења. Суорганизатор ове манифестације, КСР „Дринско језеро” ангажује 10 судија, шест је на чамцима, а четири на обали. Према ранијој пракси, ангажовано је осам судија из Малог Зворника и двоје из суседног Спортско риболовног удружења „Бистро” Зворник. По пропозицијама од 2014. године бодује се збирни улов, у грам-поенима, сомови се региструју у записник, а после мерења враћају су у воду, што се најчешће и овековечи, пред камерама и фото-апаратима.

Победница XVII „Сомовијаде”, одржане 2014. године на Дринском (Зворничком) језеру, у Сакару код Малог Зворника, била је и једна дама, Ибољка Тот из Кањиже.

Небојша Новаковић, страствени риболовац, члан Скупштине КСР „Дринско језеро”,  2015. остварио је најбољи улов свих Сомовијада, одржаних од 1997. године до данас. Трофејни сом дуг је 122 центиметра, тежине 13 килограма 720 грама, а уловљен је у дубљем делу језера, испод хотела „Видиковац”. Претходни трофеј забележен је 2000. године. Због тога је приликом обележавања јубилеја, десетогодишњице спортско риболовног такмичења „Сомовијада”, Ђорђе Тадић из Малог Зворника награђен кућним биоскопом за рекордни улов тежине 12 килограма.

За дводневно такмичење у лову на сома, сваке сезоне буде пријављено, у просеку, од 80 до 110 риболоваца. Пета Сомовијада, последња одржана у Будишићу, најпосећенија је са више од 145 учесника. Од 2011. године, Сомовијада је део манифестације Дани спортско-рекреативног и културног туризма – „Дрина је смисао живота”.

„Сомовијада”, „Језерска регата” и „Златни котлић” су неизоставно обележје Малог Зворника. Изузетна су прилика за љубитеље спортског риболова, гурмане, али и поклонике боравка у природи који промовишу туризам, здрав и активни живот.

                 

„Надметање реномираних сомоловаца, које се на овом језеру редовно организује, има мултидисциплинарни карактер. Дозвољена је примена свих спортско-рекреативних метода помоћу којих је могуће „брку” намамити на удицу. Бућка, варалица, дубинка, тролинг. Својеврсни малозворнички вишебој. У данима такмичења рибочувари постају судије, а погранична полиција трансформисана је у улогу туристичких водича. А догађа се све то на реци/језеру, на чијим се обема обалама говори исти језик. Самим тим, ни супротна није туђа.”

„Ревири Србије”, број 12, март 2010.             

Фото: Миодраг Ћирић / Далибор Крстић / Борис Катић

Новинар сарадник: Далибор Крстић

Пројекат „Спорт – пут до здравља и успеха” одобрен је и суфинансиран ради остваривања јавног интереса у области јавног информисања на територији општине Мали Зворник у 2020. години.

Поштујте мере превенције, будите одговорни према себи и према другима.

#Мали_Зворник #Подриње #Србија #СРБ

#Mali_Zvornik #Podrinje #Serbia #SRB

#Covid19 #Corona #Sačuvajživote

Share