Ризница успомена: LOznički ROCKovnik

Ризница успомена: „Лознички роковник – Празан џеп и други покушаји”

После прошлогодишњег премијерног представљања у Вуковом дому културе у Лозници и гостовања на Сајму књига у Београду, књига „Лознички роковник – Празан џеп и други покушаји”, новинара и музичара Слободана Пајића представљена је и Малозворничанима, у понедељак, 19. марта.

Лозница је 17. град у Србији који је посветио књигу локалној рок сцени. Обухвата период од 1959. до 2015. године. Пре шест деценија је Светомир Света Тешмановић, оснивач рок састава који се звао „Кристали”, представио прву локалну рок песму „На лозничком граду”. Позитивне реакције и прилив нових информација су подстицај да се у блиској будућности објави проширено и допуњено издање.

Домаћин промоције била је Библиотека „17. септембар”, а поред аутора о првој књизи посвећеној рокенрол сцени у Лозници и околини говорили су чланови групе „Празан џеп”, у којој је Пајић средином осамдесетих свирао бубњеве, клавијатуриста Слободан Вујановић Шеле, солиста Саша Трифуновић и технички уредник издања Предраг Спасојевић.

Спасојевић, у уводној речи, истиче да је књига „Лознички роковник – Празан џеп и други покушаји” по много чему прва – ауторско дело Слободана Бобана Пајића, прва књига о лозничком рокенролу и издавачки првенац недељника „Лозничке новости”. Симболично подсећа на популарне „синглице”, одступа од форме енциклопедије и није хронолошки рађен, будући да је зависио од ентузијазма и дугог прикупљања грађе.

Према Пајићевим речима, наслов је био логичан фактографски след, након емисије „Роковник” коју је током каријере водио на радију. Истакао је сарадњу са свим музичарима који су били део групе „Празан џеп”, а прерана смрт Драгана Галића Мрве подстакла га је да књигу напише у најкраћем могућем року. Интензивно је радио три године на прикупљању грађе. Први редови књиге су, заправо, дневник активности групе, током осамдесетих, који је водио Слободан Вујановић Шеле и белешке аутора начињене 2000. године. Пајић се захвалио и бројним фотографима који су му уступили фотографије из својих архива.

„Овом књигом обухваћено је око 150 музичара, више од 70 рок састава и педесетак других људи који су били део ове приче. Значај књиге је и у томе што ће сачувати бројне догађаје од којих су многи остали само у бледим сећањима наших суграђана. За данашњу генерацији биће једини полазни документ за нека будућа писања, или истраживања културног живота у Лозници”, нагласио је Пајић.

У књизи је описан и дочаран живот једног града, а разноврсности, квалитету, културном животу и стваралаштву допринеле су и рок групе, активне с краја шездесетих година, током седамдесетих и, углавном, највећи део садржаја „Лозничког роковника” односи се на средину осамдесетих година прошлог века када је и сам аутор био актер. „Завршава се оног момента када смо се ми као група расформирали, почетак деведесетих када смо сви отишли на своју страну, када је почео тај рат који нас је све „ошамарио” и није било више могуће функционисати на тај начин”.

Игранке, корзо, гитаријаде, разна места, данас опустошена или уништена, хотел са баштом код Вискозе, спортски рукометни терен изнад цркве, простор код Лагатора…

Омладинске радне акције (ОРА) омогућиле су тадашњој омладини и локалним бендовима да прате наступе најпопуларнијих рок састава СФРЈ. Овековечена је и последња штафета младости, наступи 22. децембра на Дан Југословенске народне армије, свирке на првомајским уранцима. Потом су коренито промењени систем вредновања и образац живљења.

Група „Празан џеп“, коју су чинили: Слободан Вујановић Шеле, Слободан Бобан Пајић, Мирослав Перић, Александар Томић, Драган Галић Мрва, Иван Скорић Тица и Саша Трифуновић, снимала је своје песме, али није успела никада да их објави на носачу звука. Последњи пут је свирала пред почетак ратних деведесетих. Почели су као забавни оркестар РКУД „Вискоза” и прва свирка била им је за Први мај на Гучеву, у радничком одмаралишту.

У музичком делу програма, током промоције књиге, наступили су вокално-инструментални састави (ВИС) „4 o’ Clock”, „Lolla Q” и „Банкрот” из Малог Зворника, а неколико својих песама одсвирали су и чланови „Празног џепа”.

Извори: Мали Зворник Инфо / Лозничке новости / БН ТВ / Блиц

Фото: Свето Јосић

Фото галерија: Мали Зворник инфо

Новинар сарадник: Далибор Крстић

Share