Први такмичарски дан традиционалне риболовне манифестације „Сомовијада” 🎣

Поздравним говором челника локалне самоуправе Зорана Јевтића, свечано је отворено, већ четврт века афирмисано, такмичење, XXVI „Сомовијада”. 

Симболично, првим забачајем, председник општине Мали Иђош, Марко Лазић, озваничио је почетак надметања спортских риболоваца. 🎣

Учесници ће се окушати у свом умећу – лову сома „варалицом”, „бућком” и дубинским риболовом. Риболов се обавља из чамаца на стази око Дринског језера, дугачкој око шест километара. До 14.00 пријављена су 82 такмичара.

Поред учесника из Малог Зворника, драги гости допутовали су нам из Сремске Митровице, Новог Сада, Лознице, Шапца, Сребренице, Узовнице, Лешнице, Бијељине, Брањева, Београда, Руме, Љубовије и Лебана. Из иностранства нам долазе наши сународници који су настањени у Сједињеним Америчким Државама, Швајцарској и Немачкој.

Најуспешнији такмичар дана, до 21.00, био је Давор Јањушић из Брањева код Зворника, представник 11. екипе. Остварио је први улов XXVI Сомовијаде, сома дугог 103 центиметра, тежине 7880 грама. У стопу га прати трофејни риболовац Дамјан Алексић из Сремске Митровице. Ове године, његов први улов био је дуг 66 центиметара и тежак 2120 грама, други 75 центиметара, тежак 3745 грама, а трећи улов 66 центиметара, тежак 2170 грама. Јањушић и Алексић су свакако фаворити, остваривши велику предност уочи финалног дана.

🎣 Иако ова штука, која је обрадовала риболовца Мирослава Филиповића и чланове екипе број 11, Јањушић – Јевтић – Филиповић, као и уловљени буцов, није у конкуренцији за награде XXVI Сомовијаде, свакако су улови вредни наше пажње.

У судијском тиму су: врховни судија Бранко Пеша, заменик врховног судије Бранко Бошковић, судије на стази: Ђорђе Јовановић, Алија Јахијагић, Драган Митровић, Миливоје Станковић, Југослав Перић и Ермин Медић, чланови Клуба спортских риболоваца „Дринско језеро”.

КСР „Дринско језеро” Мали Зворник званично је основан 1957. године. Тада је припадао Заједници четири клуба „Дрина II”. Током протеклих деценија организатор манифестације била је, уз Клуб спортских риболоваца (КСР) „Дринско језеро” и Туристичка организација општине Мали Зворник (ТОМЗ), а покровитељи Скупштина општине Мали Зворник и Хидроелектрана (ХЕ) „Зворник”, уз учешће бројних спонзора који су дародавци опреме и прибора за најуспешније такмичаре.

Терен на коме се у почетку одржавало такмичење, од краја 1997. године, простирао не само на Зворничком језеру у Будишићу и Сакару, већ је обухватао и реку Дрину, уз присутне судије код старог моста, све до Радаља (до ушћа Радаљске реке). Такмичарска стаза данас је најловнији део Зворничког језера, површине око шест квадратних километара, од Будишића до Сакара. Риболов се обавља из чамаца, које обезбеђује организатор или учесници самостално.

Због тежње организатора да одржи реноме и интересовање за учешће на манифестацији, поред бројних награђених трофејних сомова, спортски риболовци су током више од две деценије учешћа подстицани утешним наградама или су били трећепласирани, било да су уловили запажене примерке штуке или буцова.

Небојша Новаковић, страствени риболовац, члан Скупштине КСР „Дринско језеро”, 2015. остварио је најбољи улов свих Сомовијада, одржаних од 1997. године до данас. Трофејни сом дуг је 122 центиметра, тежине 13 килограма 720 грама, а уловљен је у дубљем делу језера, испод хотела „Видиковац”. Претходни трофеј забележен је 2000. године. Због тога је приликом обележавања јубилеја, десетогодишњице спортско риболовног такмичења „Сомовијада”, Ђорђе Тадић из Малог Зворника награђен кућним биоскопом за рекордни улов тежине 12 килограма.

За дводневно такмичење у лову на сома, сваке сезоне буде пријављено, у просеку, од 80 до 110 риболоваца. Пета Сомовијада, последња одржана у Будишићу, најпосећенија је са више од 145 учесника. Од 2011. године, Сомовијада је део манифестације Дани спортско-рекреативног и културног туризма – „Дрина је смисао живота”.

Туристичко-спортска и културна манифестација, под покровитељством општине Мали Зворник и у организацији Туристичке организације општине Мали Зворник, одржава се у центру Малог Зворника, на води и обали Зворничког језера последње седмице у месецу јулу.

„Сомовијада”, „Језерска регата” и „Златни котлић” су неизоставно обележје Малог Зворника. Изузетна су прилика за љубитеље спортског риболова, гурмане, али и поклонике боравка у природи који промовишу туризам, здрав и активни живот.

📷  Мали Зворник инфо

⌨️  Д.В.К.

Share