Пролећна акција добровољног давалаштва крви:

Успешна акција ДДК. Одзив већи од очекиваног. Од планираних 40 давалаца крви, пријављено је 55 грађана, различите старосне доби, 51 добровољни давалац, 24 жене, а 14 суграђана је први пут даровало драгоцену течност.

Институт за трансфузију крви Србије и Црвени крст Мали Зворник, шесту годину заредом у кафеу „Кул” (Caffe „Cool”) организовали су акцију добровољног давалаштва крви (ДДК) у понедељак 26. марта. Редовне акције ДДК одржавају се у Подрињу крајем новембра или почетком децембра, крајем марта или у априлу, од 9.00 до 14.00 часова.

Према речима др Драгане Вукићевић Ристић, позиву на акцију у Малом Зворнику одазвало се 55 потенцијалних давалаца. Крв је дало 51 лице, а четири су одбијена из медицинских разлога. ,,Данас су медицински разлози одбијања наших добровољних давалаца били: низак хемоглобин, веће хируршке интервенције, грип и лакше инфективне болести, прехладе, ринитис и слично”, истакла је др Драгана Вукићевић Ристић.

Селекција давалаца се врши према установљеним, искључиво медицинским, критеријумима за привремено одлагање давања крви или трајно одбијање због неподобности за давање крви, било да би давање крви могло да угрози потенцијалног даваоца или примаоца. На избор давалаца никако нема утицаја пол, религија, националност, сексуално опредељење, политичка оријентисаност, занимање, социјални статус или неки други сличан разлог.

Душан Серафимовић, пропагатор за мотивацију и организацију ДДК, након посете Средњој школи Мали Зворник, прошлог петка, нагласио је да континуирана сарадња са Црвеним крстом у Малом Зворнику доноси одличне резултате. ,,Већ дужи низ година ово је средина која одзивом, гостопримством и пажњом заслужује да јој се озбиљно посветимо. Након зубне амбуланте Дома здравља и Дома културе, редовних летњих акција током спортско – риболовног такмичења „Сомовијада”, у данима спортско рекреативног и културног туризма“ – „Дрина је смисао живота”, већ шест година смо у кафеу „Кул” (Caffe „Cool”). Испоставило се да је ова иновација омогућила идеалну локацију и амбијент који анимира младе људе. Поред старијих грађана, редовних у ДДК, придружују нам се матуранти. Има неуобичајених ситуација, за памћење, попут оних када нам дођу парови, па девојке присуствују акцији да бодре своје симпатије.” Серафимовић је још једном изразио захвалност свим грађанима који су до сада учествовали у акцијама добровољног давалаштва крви у Малом Зворнику, истакавши да локална самоуправа и Црвени крст свесрдно помажу Институту за трансфузију крви Србије.

Секретар Црвеног крста Драган Николић са задовољством наглашава да су мали број одбијених давалаца крви и одличан одзив суграђана потврда успеха пролећне акције. 

Крв је једини лек који нема алтернативу. Давање крви је добровољно, анонимно и бесплатно. Племенити људи дају крв да би помогли онима којима је потребна. Трансфузија крви спасава велики број хирушких болесника, повређених, оболелих од рака, оболелих од леукемије. Дакле, крв је извор живота и спасава животе! Давалац крви може да буде свака здрава, одрасла особа, старости од 18 до 65 година код које се лекарским прегледом и провером крвне слике, односно нивоа хемоглобина, утврди да давање крви неће угрозити њу, нити особу којој би се та крв применила. У нашој земљи мушкарци могу да дају крв на три месеца (12 недеља), а жене на четири месеца (16 недеља).

Прегледом пре давања крви проверићете своје здравствено стање, а само давање крви благо стимулише коштану срж да ствара нове крвне ћелије. Помажемо некоме коме је живот угрожен, можда тек рођеној беби, током операције, при компликацијама на порођају, када пукне чир на желуцу, после саобраћајне несреће… Од четири особе, бар једној у животу затреба трансфузија. Значи, данас ми некоме, сутра можда неко нама.

У нашој земљи потребно је да буде 40 давалаца крви на 1000 становника (четири одсто), а тај проценат се годинама креће око три. Процењује се да је у Србији сваких 100 секунди потребан давалац крви за децу и одрасле којима је ова драгоцена течност неопходна да би преживели. Основно начело јесте да крв чека пацијента, а не пацијент крв.

Даваоцима се узима 450 милилитара крви, што је мање од 10 одсто укупне количине коју садржи људски организам. У Србији је најређа крвна група АБ, око пет одсто, а само је 15 одсто популације Rh. Сви људи се деле на Rh+ (рх позитивне) и Rh (рх негативне). Људи са Rh+ крвљу стварају резус протеин, док га људи са Rh крвљу не стварају.

Од 2004. године централизована је база података Института, са компјутерском евиденцијом о ДДК од 1990. године. Присутни администратор у сваком тренутку има веродостојне податке, што је нарочито значајно у случајевима хитне потребе за ретким крвним групама и фенотиповима.

Потребе за крвљу и крвним продуктима једне земље зависе од броја становника, броја болничких кревета и врста медицинских услуга које се примењују у тој средини. План потреба се доноси на основу увида у годишњу потрошњу крви у протеклом периоду.

Промоцију добровољног, неплаћеног давалаштва крви и организовање акција прикупљања крви у Србији обављају Црвени крст Србије и служба за трансфузију крви Србије.

,,Проверите да ли сте заиста добар човек, помозите онима који вам не могу узвратити.”

Душко Радовић (1922 – 1984)

,,Доброчинство је једино благо које се увећава давањем.”

Cesare Cantù  (1804 – 1895)

Фото галерија: Мали Зворник Инфо

Корисни линкови:

Добровољно давалаштво крви

Када се не може дати крв

Шта је то Rh Фактор?

Где можете дати крв – недељни план рада екипа на терену

Новинар сарадник: Далибор Крстић

Share