Пројекат „Новим стазама лековитог биља”: Радионица у Доњој Трешњици

У наставку пројекта „Новим стазама лековитог биља” који је подржала општина Мали Зворник, а одобрен је и суфинансиран ради остваривања јавног интереса, Удружења жена „Незаборав”, у сарадњи са Планинарско-бициклистичким спортским удружењем „Шарена буква” Радаљ – Мали Зворник, организовало је 19. јула другу радионицу у Доњој Трешњици, управо у термину одржавања Другог летњег научно-истраживачког кампа „Доња Трешњица 2018”, што је омогућило свим активистима УЖ „Незаборав” да своја искуства, вештине и знања пренесу младим учесницима кампа. На овој радионици економски значај плантажне производње лековитог биља и приходи од гајења лековитог и ароматичног биља нису били тема предавања.

Фитотерапија је метода лечења која се заснива на употреби лековитог биља. Свесни поражавајуће чињенице да је Србија у самом европском врху по потрошњи антибиотика у медицини и лечењу људи, а уважавајући сва достигнућа науке и медицине, УЖ „Незаборав” тежи да пропагира профилаксу (превентиву) и фитотерапију млађим нараштајима, како би могли самостално да процене када је могуће користити лековито биље, у случајевима најблажих упалних стања и вирусних инфекција.

„Један дан није довољан, али ако заинтересујемо ученика и студента да, након предавања нашег искусног сарадника Гојка Тадића, усвоје основна предзнања, сазнавши које мере и поступке је неопходно применити за очување лековитог биља, током брања, сушења, чувања и складиштења, како би се својства сачувала до употребе у кућним условима или до прераде и финализације производа, ми смо постигли циљ. Судећи по озбиљним питањима, које су учесници научно-истраживачког кампа постављали нашим активистима, пронашли смо мотивисану циљну групу, која је зрела и свесна благотворног дејства лековитог биља”, истакла је Драгица Вучетић, председница УЖ Незаборав.

Биљни лекови се користе превентивно или за терапију обољења у почетним фазама или блажим облицима болести, односно као допунска терапија лековима код развијених фаза обољења. Често се користе код хроничних стања и болести где могу да делују веома благотворно. Само мали број биљних препарата и биљних лекова има ефекта и користи се код акутних стања. Најчешће се биљни лекови примењују код поремећене функције органа респираторног, дигестивног, урогениталног тракта, као и код различитих промена на кожи, код оштећења или упала, инфекције слузокоже. Треба знати да већина биљних лекова има споро деловање и да примена прописаних доза доводи до видљивих ефеката тек после две-три недеље. У нашој средини биљни лекови се користе кроз самомедикацију, и то на основу сопствене одлуке пацијената или по препоруци лекара или фармацеута. Самомедикација је процес у коме сами препознајемо симптоме своје болести, а онда у разговору са фармацеутом долазимо до одговарајуће терапије. Самомедикација доноси одређени ризик – нежељене ефекте, неправилни метод лечења, маскирање симптома болести и немогућност успостављања ране дијагнозе болести. Лекар прописује антибиотик тек када добије резултат анализе узорка који је послао у микробиолошку лабораторију где се изолује бактерија која је довела до болести и испитује њена осетљивост на антибиотике. На основу добијеног антибиограма лекар прописује ефикасну терапију. Пацијенти као последњи у ланцу употребе антибиотика својим одговорним понашањем могу много да допринесу да у борби са бактеријама ми изађемо као победници. Правилном и рационалном употребом антибиотика чувамо их за ситуације када су нам они заиста неопходни. Дакле, „Чувајмо антибиотике да би они сачували нас!”
(Извори: Портали Магично биље / Од главе до пете / Градски завод за јавно здравље Београд)

Сарадници на пројекту су портал Мали Зворник Инфо, Основна школа „Милош Гајић” Амајић, Библиотека „17. септембар” Мали Зворник, Планинарско-бициклистичко спортско удружење „Шарена буква” Радаљ – Мали Зворник, а на овој радионици подршку пројекту „Новим стазама лековитог биља” и Научно-истраживачком кампу „Доња Трешњица 2018” пружиле су и колегинице из Удружења жена Малог Зворника, које је предводила Марица Лукић .

Новинар сарадник: Далибор Крстић

Прилог: Фото галерија

Архива: Радионица у Амајићу

Незаборав на „Новим стазама лековитог биља”

Share