Представљена пилот акција Value Drina на “Serbian Visions’’ мултиконгресу у Београду

“Вода није комерцијални производ као други, већ наслеђе које мора бити штићено, брањено и третирано као такво.”

На “Serbian Visions” мултиконгресу, 26. и 27. новембра у Београду, представљен је еколошки пилот пројекат “Value Drina”, који у Малом Зворнику и Љубовији, уз подршку Америчке агенције за заштиту животне средине (US EPA) и Регионалног центра за животну средину за Централну и Источну Европу (REC), у сарадњи са општинама спроводе локалне невладине организације “Еко Дрина” и “Наша Љубовија”.

Петомесечна акција за брзу визуелну процену еколошког статуса водотокова “Value Drina”, чији је циљ да допринесе побољшању еколошког статуса реке Дрине и њених притока, на мултиконгресу представљена је уз помоћ макете речног тока, направљене за ту прилику.

Представници еколошких удружења, заинтересовани грађани и други посетиоци манифестације могли су да путем симулације на макети сазнају више о прелиминарном тесту за процену статуса водотокова слива реке Дрине (SVAP II – Stream Visual Assessment Protocol II) и резултатима до којих се дошло у раду на терену, коришћењем овог иновативног приступа. У питању је модел рада патентиран и развијен у Америци, од стране тамошњих стручњака, који је путем пилот пројекта “Value Drina” по први пут примењен на рекама у Србији.

О пројекту и методологији посетиоци су могли да сазнају више на двочасовном предавању у оквиру мултиконгреса, у недељу 27. новембра, као и на штанду пројекта, који је био отворен током оба дана манифестације. Том приликом речи је било и о иницијативи за примену иновативног приступа на целокупном сливном подручју реке Дрине, односно могућностима за сарадњу свих локалних заједница у сливу реке Дрине на имплементацији Оквирне директиве о водама.

Пилот пројекат “Value Drina” део је програма CRESSIDA – Изградња капацитета локалних заједница за одрживи развој у међународним сливним подручјима река Дрине и Дрим, који спроводи Регионални центар за животну средину за Централну и Источну Европу (REC),у Србији и Албанији.

На мултиконгресу “Serbian Visions” пројекат је представљен у циљу промоције методологије SVAP II, као веома ефикасне у полазним научним истраживањима и идентификацији притисака на површинске воде и стања малих водотокова.

Мултиконгрес “Serbian Visions”, који већ другу годину организује немачко-српска привредна комора, био је прилика за дијалог привреде и цивилног друштва. Током два дана мултиконгрес окупио је бројне српске и немачке привреднике и представнике цивилног друштва, који су се бавили темом како да привреда буде ефикаснија, а цивилни сектор јачи.

 

Share