Пописивачи на терену: Праведнија наплата пореза на имовину у будућности

На подручју општине Мали Зворник у петак, 1. јуна, почео је попис имовине грађана, у оквиру реформе пореза на имовину који спроводи локална управа. Попис ће на терену вршити четири овлашћена пописивача, наредних шест месеци, ради ажурирања базе података пореских обвезника Локалне пореске администрације, у циљу праведније наплате пореза у будућности. 

Поводом почетка пописа, председник општине Мали Зворник Зоран Јевтић изјавио је да је задовољан досадашњим степеном наплате пореза на имовину, која износи око 80 посто. Он је истакао да од реформе пореза на имовину очекује позитивне ефекте у погледу увођења у систем оних обвезника који из неког разлога до сада нису били задуживани на име пореза на имовину или су неадекватно задужени, те да се нада повећању обухвата наплате за 10 до 12 посто.

Јевтић је навео да ће то потенцијално у будућности омогућити смањење стопе пореза на имовину, а уз то и већа улагања у инфраструктурне пројекте на локалу и да је посебно значајна компонента програма реформе пореза на имовину везана за унапређење дијалога са грађанима, од којих се у будућности очекује значајније учешће у одлучивању о трошењу прихода од пореза на имовину.

Мали Зворник је једна од 45 општина у Србији у којима ће, од 2018. до 2021. године, бити спроведен програм реформе пореза на имовину, који финансира Швајцарска агенција за развој и сарадњу (SDC), у сарадњи са Министарством државне управе и локалне самоуправе Републике Србије, Министарством финансија и Сталном конференцијом градова и општина. 

Активности на имплементацији програма у Малом Зворнику почеле су средином фебруара текуће године, низом радних састанака, након којих су обављене припреме за  спровођење пописа имовине и направљен одабир будућих пописивача. 

Лицима овлашћеним за попис имовине грађана пре изласка на трен уручена су решења, легитимације и дате инструкције за рад. 

У Локалној пореској администрацији наводе да ће пописивачи приликом рада на терену власницима објеката које не затекну на адреси остављати обавештења да се јаве у Општинску управу, ради ажурирања података о непокретностима које имају. 

Из ове службе подсећају да је обавеза сваког пореског обвезника да у законском року сам пријави промене на непокретностима, било да некретнину купи, наследи, прода или догради. 

Учешћем у програму реформе пореза на имовину, Општина Мали Зворник ушла је у конкуренцију за  освајање наградног фонда од милион швајцарских франака, који ће поделити пет локалних самоуправа  у Србији које, након спровођења програма, остваре најбољи резултат у погледу повећања обухвата наплате пореза на имовину, сразмерно оствареном успеху. 

Освојени новчани износ општине ће моћи да уложе у побољшање инфраструктуре, за коју се одлуче у дијалогу и у договору са грађанима. 

„Циљ овог пројекта је да се ажурирају базе података о некретнинама, и да се све оно што није, уведе у пореску евиденцију и на то плати порез на имовину. За крај пројекта, швајцарска влада обезбедила је и награду од милион франака, које ће поделити пет најбољих општина, односно оних које буду највише повећале обухват пореза на имовину. Добијени новац општине ће морати да потроше на инфраструктурне пројекте, али ће и бити обавезни да грађане укључе у процес одлучивања. Односно, мораће да питају грађане шта они мисле, шта је њиховим општинама најпотребније, од инфраструктурних пројеката, рекао је Александер Грунауер, шеф пројекта „Реформа пореза на имовину“.

Укупна подршка пројекту реформе пореза на имовину у Србији, који ће трајати до 30. априла 2021. године, износи 5,9 милиона швајцарских франака.

Порез на имовину је локални приход који пуни локални буџет. Из ових средстава се финансирају трошкови локалне инфраструктуре и разни расходи локалног карактера (игралишта, школе, вртићи и путеви). Овај порески приход ће у будућности имати све већу улогу у нашој земљи. Јаке општине ће се разликовати од слабијих управо по износу и капацитету прикупљеног пореског прихода на имовину.

Извор: Општина Мали Зворник 

Новинар сарадник: Далибор Крстић

Share