Одржана III редовна седница Скупштине општине Мали Зворник

Одржана је III редовна седница Скупштине општине Мали Зворник, у новом сазиву. Одборници локалног парламента размотрили су у петак, 7. октобра, 26 тачака дневног реда.

Непосредно, пре заседања, дојучерашњи одборник Групе грађана ,,Наша прича“, Владан Јовановић, информисао је овај сазив СО да од тог заседања заступа интересе Српске народне партије (СНП), чији лидер је др Ненад Поповић. Владан Јовановић тренутно није члан ни једне одборничке групе и самостално заступа интересе СНП. На локалним изборима у Општини Мали Зворник, одржаним 24. априла, Српска народна партија (СНП) освојила је 242 од 7753 важећих гласова гласа, односно 3,01 одсто.

Скупштина је, након дискусије, измена и образложења тачака дневног реда, усвојила и Извештај о извршењу буџета Општине Мали Зворник за полугодишњи период, од 1. јануара до 30. јуна 2016. годину. Извештај је образложио Председник Општине Мали Зворник, Зоран Јевтић. Усвојен је са 19 гласова подршке, а седам присутних одборника није гласало.

Текући приходи и примања буџета општине Мали Зворник, у периоду од 1. јануара до 30. јуна остварени су у износу од 199.547.991,74 динара, односно 45,07 одсто у односу на план. Пренета средства из ранијих година износе 147.279.533,44 динара, тако да су укупно остварен приход и примања, са пренетим средствима – суфицитом, у износу од 346.827.525,18 динара или 58,78 одсто у односу на план. Расходи и издаци буџета општине Мали Зворник, у полугодишњем периоду од јануара до краја јуна, износе 222.411.509,54 динара или 37,69 одсто.

Тонски прилог:

У наставку седнице разматрани су: Извештај о пословању Црвеног крста Општине Мали Зворник за 2015. и План рада Црвеног крста за 2016. годину, Извештај Регионалне агенције Подриња, Подгорине и Рађевине за 2015. годину, Извештај Ловачког удружења ,,Црни врх“ о утрошеним средствима из буџета општине за 2015. годину, Предлог одлуке о спровођењу новог јавног конкурса за именовање директора ЈКП ,,Дрина“, Предлог одлуке о промени оснивачког акта ЈКП ,,Дрина“ и Предлог одлуке о успостављању сарадње општине Мали Зворник и општине Херцег Нови у Црној Гори.

Непосредно пре усвајања Извештаја о пословању Црвеног крста Општине Мали Зворник за 2015. и Плана рада Црвеног крста за 2016. годину, одборник Далибор Липовац (ДСС) поставио је питање да ли је утврђено да Драган Николић, секретар Црвеног Крста Мали Зворник, који је именован за члана Општинског већа општине Мали Зворник, није у сукобу интереса. Драган Николић је кратко образложио да свакако постоји мишљење Агенције за борбу против корупције да не постоји сукоб интереса, званични документ који је добијен пре ступања на функцију. 

Током дискусије о Извештају Ловачког удружења ,,Црни врх“ о утрошеним средствима из буџета општине за 2015. годину, одборник Милош Милић (СПС) предложио је измене које би допринеле побољшањима у организацији удружења, те контроли криволова, првенствено оснивањем кинолошког савеза општине и едукацијом ловаца. Драган Станковић, председник Ловачког удружења ,,Црни врх“, истакао је чињеницу да се припрема израда проспекта који ће промовисати ловно подручје и обогатити туристичку понуду општине. ,,Наше подручје покрива ловочувар са лиценцом, имамо 15 паса са ID картицама, а управник ловишта је други по успеху у Србији. Криволов смо сузбили до те мере да бележимо појединачне случајеве, односно минималне изузетке.“

Акредитовану Регионалну развојну агенцију Подриња, Подгорине и Рађевине, која је основана 17. јуна 2013. године, за подручје на коме живи око 150000 становника, заступала је директорица Данијела Марковић.
Са територије Малог Зворника, оснивачи ове агенције су Општина Мали Зворник и Опште удружење предузетника Мали Зворник. Она је током излагања истакла да општина Мали Зворник одговорно приступа свим пројектима подршке руралном и регионалном развоју, а успостављена је и плодна сарадња са Организацијама цивилног друштва, попут Удружења жена „Незаборав“ из Малог Зворника. Агенција пружа стручну и техничку помоћ, организује бројне обуке и презентације пројеката. Будући да су бројни пројекти активни и до њихове успешне реализације може протећи и неколико година, у овом тренутку би било пожељно у свим општинама које су основале Агенцију именовати и упослити особе задужене за локални економски развој. Марковић сматра да пројекти прекограничне сарадње могу донети конкретне инвестиције или побољшати техничку опремљеност јавних предузећа и установа, конкретно набавку нове механизације за ЈКП ,,Дрина“. Такође, активни су у популаризацији, обновљивих извора енергије, раде на постављању соларних панела на подручју свог утицаја, ангажују се за побољшање енергетске ефикасности и у избору приоритетних објеката за издавање енергетских пасоша. У процедуру одобравања је мноштво пројеката. За нас је значајан пројекат ,,Санација крова на Основној школи Стеван Филиповић у Радаљу. Вредност пројекта је око два и по милиона динара, а аплицирано је код Амбасаде Савезне Републике Немачке у Србији.

Председник општине Зоран Јевтић рекао је да су све примедбе, сугестије и похвале изложене на седницама Општинског већа, а општина има свог представника ангажованог за сарадњу са Регионалном развојном агенцијом Подриња, Подгорине и Рађевине. ,,Девастирана смо општина, од 2014. године. Свакако да ћемо прихватити све пројекте које нам регионална развојна нуди или посредује у контактима општина оснивача са инвеститорима. Дуго смо се ослањали на значајна средства од накнаде коју је Хидроелектрана „Зворник“ уплаћивала општини Мали Зворник за коришћење природних ресурса. Више не можемо рачунати на њих. Окренимо се новим пројектима локалног економског развоја!“

Једногласно је усвојена Одлука о успостављању сарадње општине Мали Зворник и општине Херцег Нови у Црној Гори, у циљу дугорочног повезивања и непосредне сарадње у области локалне самоуправе, привреде, пољопривреде, туризма, образовања, културе, спорта, здравствене заштите, заштите животне средине и других сегмената друштвеног живота, о чему ће се закључити посебан споразум са представницима Херцег Новог. Одлуку о прихватању иницијативе за успостављање сарадње и братимљења општине Херцег Нови и општине Мали Зворник, једногласно је усвојена 26. априла на седници СО Херцег Нови.

Током дискусије, пре усвајања Одлуке о спровођењу новог јавног конкурса за избор директора ЈКП ,,Дрина“, констатовано је да до сада није било заинтересованих кандидата на претходном конкурсу, те да ће Вршилац дужности директора Драган Чикарић припремити свеобухватан и реалан извештај о стању у фирми чији је општина оснивач. Обухвативши и наредну тачку дневног реда, Драган Чикарић је истакао да је неопходно ускладити годишњи програм пословања са ангажовањем сарадника у јавним радовима преко Националне службе за запошљавање, од 14. септембра, у износу од 3.500.000 динара и куповином нове грађевинске машине ровокопача – (СКИП), за чију је набавку неопходно обезбедити 8.500.000 динара, односно обезбедити дугорочни кредит од 5.500.000, на период отплате од пет година.

Младен Савић, одборник СНС, истиче да је ЈКП ,,Дрина“ изгубило много новца због ангажовања грађевинске оперативе из других градова. СКИП је драгоцена машина и омогућиће константне уштеде и приходе. ,,Непријатно ми је као човеку и одборнику да до сада нико није одговарао за вишегодишњи немар и губитке“, рекао је Савић.

Председник општине Мали Зворник, Зоран Јевтић, сматра да је у овом тренутку најважнија набавка комбиноване машине – ровокопача и подржава набавку нове опреме јер су половни неисплативи, непоуздани и захтевају сталне поправке, узрокују застоје, закашњења и губитке. ,,Узећемо кредит и коначно упослити ЈКП ,,Дрина“. Половина неопходних радова по месним заједницма се може одрадити знатно ефикасније. Фирме из других градова могу добити сваку јавну набавку ако локални предузетници не нуде квалитетније услуге и не наступају сложни и удружени. Комбинована грађевинска машина има вишеструке радне задатке и представља оно што је преко потребно у обављању основних делатности комуналног предузећа. Важно је да надзор над извршеним радовима не закаже и да руковаоци грађевинском машином не буду склони томе да приватно раде јавном својином“, закључује Јевтић.

У осврту на недавну одлуку Општинског већа да за физичка лица не буде преимењено енормно повећање цена грејања, Јевтић је нагласио да ће локална самоуправа одобрити субвенције све док се успешно не оконча пројекат изградње савремене котларнице на биомасу. Његово запажање је да добростојећи суграђани често и неоправдано дугују високе своте за услуге грејања и водоснабдевања.

Одборник Групе грађана „Др Милан Лукић–Снага народа“, Александар Деспотовић, сматра да је потребно најмање три године да се комунално предузеће консолидује, доведе у стање да функционално послује и приходује. ,,За четврт века, свака власт је  доводила и упослила десетак људи. Ако установимо реалне потребе за радницима, њихов оптималан број, стање и квалитет опреме и упоредимо их са ситуацијом у другим градовима, извесно је да морамо начинити болан рез. У садашњим околностима, директор ће се борити свакодневно да предузеће опстане, дочека наредни дан. Једнократне помоћи и сталне субвенције нису решење проблема.“

Милош Милић (СПС) се слаже да досадашње политичко запошљавање постаје један од узрока проблема ЈКП ,,Дрина“. Пренео је став одборничке групе СПС да подржи осавремењавање возног парка комбинованом машином која може имати и до 60 прикључака различите намене. ,,Радом на путној инфраструктури можемо надоместити губитке настале одржавањем ниских цена и нередовног плаћања услуга грејања и водоснабдевања. Ово је прилика да се поставе нови темељи развоја и опремања комуналног предузећа, а већ постоји значајан простор деловања на путној инфраструктури, који мора бити створен и установљен категоризацијом локалних путева, одређивањем стварних приоритета, првог и другог реда. Приоритетни пут не може бити предмет политичких договора и предизборних обећања, а у том случају нема простора да се искључиво ради за симпатизере и чланове странака које буду на власти“, наглашава Милић.

Председник Јевтић очекује да ће Предлог одлуке о категоризацији путева који су у надлежности локалне самоуправе бити припремљен за IV седницу СО Мали Зворник. ,,После поплава било је неопходно снимити стање на терену и установити до каквих одступања је дошло у односу на постојећу катастарску документацију. Одступања и међусобних спорова суграђана има, управо на том пољу. Слажем се да не сме бити недодирљивих, а укључићемо младе и стручне кадрове у решење конкретног проблема.“

Милош Милић је изложио проблем са којим су се суочили планинари који су ове године кренули од Радаљске Бање пут Шарене Букве и подсетио на стање коловоза и проходност пута у тој области, куда се простире некадашњи пут R 259, у надлежности „Ваљево путева“. ,,До Радаљског језера морамо и можемо санирати пут, уклонити коров, растиње и шибље, али је запањујућа чињеница да тај пут катастарски не постоји.“ (Стари назив за државни пут II реда био је „Регионални пут“)

Зоран Јевтић упознат је са чињеницим да тај пут није укњижен и договорио је састанак на Шареној Букви са председником општине Крупањ Иваном Исаиловићем, како би се начинили први кораци ка решењу тог проблема. Он је информисао одборнике да је упућен допис директору ,,Путева Србије“, Зорану Дробњаку, да нам се уступи стара путна подлога која је уклоњена приликом припрема за рехабилитацију и реконструкцију Дринске магистрале, сада државног пута Ib реда. Тај асфалт би се, на предлог стручних консултаната, могао користити за санирање локалних путева, сматра Јевтић. Младен Савић је сугерисао да се слој оваквог асфалта, препоручене дебљине 10 до 15 центиметара, може искључиво употребити за равне терене, уз додатак посебне емулзије. Није препоручљиво ни продуктивно користити стари асфалт за успоне.

На питање Владана Јовановића (СНП) да ли је могућа скора изградња водовода у Радаљу, Несторовићима, Станковићима и Жарковићима, председник Јевтић одговорио је да се о томе може размишљати тек када се доврше започети водоводи у Доњој Борини, Брасини и Доњој Трешњици.

,,ЈКП ,,Дрина“ је задужено да установи и реши имовинско-правне односе у Доњој Трешњици, променили смо локацију базена, а сада нам ти људи који су пристали на премештање базена испостављају нове услове за решење имовинско-правних односа. И друге месне заједнице траже нове водоводе, али морају бити солидарни и стрпљиви.“

Реагујући на питање одборника ДСС, др Далибора Липовца, постоји ли ефикасан план за збрињавање паса луталица, будући да насрћу на људе и да су у Бучевској улици недавно ујели суграђанку, Зоран Јевтић истиче да општина Мали Зворник дуго није могла пронаћи заинтересоване партнере за послове зоохигијене. Коначно је могућа и договорена сарадња са предузећем из Уба, специјализованим за хумано хватање и збрињавања паса и мачака луталица.

Новинар: Далибор Крстић

Фото галерија: Мали Зворник Инфо

Мали Зворник Инфо, 8. октобра 2016. 

Share