Локалитет Орловине у Малом Зворнику: Велико византијско и српско преднемањићко насеље

Новинарска екипа продукције ..Путописи живота“ снимила је у Малом Зворнику емисије о успесима археолога и ентузијаста који су открили велико византијско и српско преднемањићко насеље. Стари грудобрани, зидови и ровови плене величином и лепотом. Археолози су се нашли пред загонетком кад су у шумском зеленилу открили монументалне рановизантијске зидине и грађевине подигнуте у доба цара Јустијана, као и око три века млађе српске грудобране, зидове и ровове који и после 1.000 година запуњавања ерозијом запрепашћују својом величином.

Археолози су на врху Орловина који доминира над окуком клисуре Дрине код Малог Зворника открили остатке два тајанствена утврђена града. Први је огромна византијска тврђава из VI века чије су се моћне зидине лепезасто спуштале стрмином око 700 метара до тадашњег пристаништа у малозворничком приобаљу. Други је српски град који је, према досадашњим налазима, овде постојао у преднемањићком периоду током IX и X века на простору око врха Орловине.

 

https://www.youtube.com/watch?v=IhMS3VMWZGc

https://www.youtube.com/watch?v=JtfbSToB500

Седамдесетих година прошлог века, археолог Миливоје Васиљевић обавио је археолошка рекогносцирања на подручју општина Средњег Подриња и том приликом констатовао да се изнад градског центра Малог Зворника, на вису Орловине (кота 302 m) и западним падинама налазе остаци средњовековног утврђења. Кота под овим бројем убележена је и на војној топографској карти из половине прошлог века. Локално становништво  звало га је „Јеленин град“. Археолошко рекогносцирање је почетак теренског археолошког истраживања и обухвата преглед терена и бележење свих података који указују на места где се могу очекивати могућа налазишта.

На позив професора историје Дејана Павића из Малог Зворника, у јулу 2013. године обављен је први обилазак локалитета и том приликом је констатовано да утврђење захвата прилично велику површину. Са северне стране, стрмом падином, спушта се према Бучевском потоку, са јужне стране, готово вертикалном литицом према садашњем језеру, а са западне стране релативно благом падином према обали Дрине. Доњи град је троугластог облика, и у оквиру његових зидина налазило се највероватније градско насеље. Остаци јужног и северног бедема који  се спуштају према Дрини, показују да се евентуални бедем обалом реке могао простирати и у дужини од преко 400 метара. Горњи делови локалитета делимично су под ливадама, а највећим делом под шумом и ретким растињем. На јужној ливади налазе се видљиви остаци велике грађевине за коју се претпостављало да је црква.

Захваљујући иницијативи професора Павића, уз подршку локалне самоуправе у Малом Зворнику, пробна археолошка ископавања обављена су у периоду од 16. до 28. септембра 2013. године. Неопходна финансијска средства одобрена су одлуком Општинског већа СО Мали Зворник, док су радови изведени у организацији Одељења за археологију Филозофског факултета Универзитета у Београду.

Др Дејан Радичевић, професор филозофског факултета, на Одељењу за археологију, руководилац је истраживања.

НВО ,,Удружење грађана за проучавање прошлости и народне традиције на подручју општине Мали Зворник“ успешно је окончала пројекат финансиран из буџета Општине Мали Зворник.

,,Код аутобуске станице постављена је огласна табла на којој је презентован ток истраживања на локалитету Орловине као и друга историјска истраживања, a доступни су и штампани флајери.

Следе активности на оживљавању музеја. Музејска поставка биће изложена у Библиотеци ,,17. септембар“, регистрованој за ту делатност прошле године (9102 – делатност музеја галерије и збирке).

Формирање музејске збирке се очекује након запошљавања одговорајућег стручњака који ће оживети огранак формиран у оквиру библиотеке. За расписивање конкурса чека се одобрење од Републике пошто је на снази забрана запошљавања. Општина је упутила захтев током јануара и чека се одговор.

Покренута је и процедура евиденције налазишта и стављање под заштиту као културно добро. Завод за заштиту споменика културе “Ваљево” са седиштем у Ваљеву надлежан је и за локалитет Орловине. Основна делатност ове установе је заштита споменика културе, просторно културно историјских целина, археолошких налазишта и знаменитих места.

У блиској будућности планиран је рад на конзервацији ископаног. За тај посао су потребне много већа новчана средства од оних која су уложена у ископавање. Како је напредак импресиван, надамо се значајнијој подршци одговарајућих институција“, истиче професорица историје Слободанка Павић, председница НВО ,,Удружење грађана за проучавање прошлости и народне традиције на подручју општине Мали Зворник“.

Фото: Милица Павић

Корисни линкови:

Прва истраживања

Изронио град кнеза Часлава!

Извори: Путописи живота / Вечерње новости / Општинска управа општине Мали Зворник / Мали Зворник Инфо

Архива: Мали Зворник Инфо / Лозница Инфо

Конференција за медије у општини поводом наставка радова на истраживању археолошког налазишта Орловине

http://www.loznicainfo.com/mali-zvornik-nastavljeno-istrazivanje-vizantijskih-tajni-lokaliteta-orlovine/

http://www.loznicainfo.com/u-malom-zvorniku-otkrivena-crkva-iz-sestog-veka/

 

Новинар: Далибор Крстић

Share