Јесења кампања: Захвалност Института за трансфузију крви Србије и Црвеног крста Мали Зворник добровољним даваоцима крви

У оквиру јесење кампање, акција добровољног давалаштва крви спроведена је данас, од 9.00 до 14.00 часова у Малом Зворнику. Институт за трансфузију крви Србије и Црвени крст Мали Зворник, обележиће ускоро прву деценију откада организују акције добровољног давалаштва крви (ДДК) у кафеу „Кул” (Caffe „Cool”). Првобитно, годинама су акције организоване у зубној амбуланти Дома здравља и у Дому културе.

Позиву на јесењу акцију, која је организована у среду, 24. новембра, од планираних 30 потенцијалних давалаца, одазвало се 27 суграђана, различите животне доби, а прикупљене су 24 јединице крви. Међу њима је пет припадница нежнијег пола и 19 мушкараца. Први пут је крв дало једно лице, матурант Средње школе Мали Зворник. Резерве свих крвних група су смањене, а протеклих дана дефицитарне су Б+, Б- и О+.


Оправдан разлог за одбијање добровољних давалаца најчешће су, низак хемоглобин, веће хируршке интервенције, дијабетес, а, у зависности од сезоне, грип и лакше инфективне болести, прехладе, ринитис, употреба одређених антибиотика и слично. Одбијених троје заинтересованих давалаца ће убрзо имати нову прилику, нарочито ако су у питању привремена медикаментозна терапија или прехладе као акутне болести.

Од 2019. године, уз одређене измене у организацији добровољног давалаштва крви (ДДК) екипе Института долазе од четири до пет пута годишње у Мали Зворник, али је у ове две године уочено да то не одговара женама које крв могу дати свака четири месеца.

Пропагатор за мотивацију и организацију ДДК, Душан Серафимовић, био је службено одсутан, у Шапцу, па су наши саговорници били Драган Николић, секретар Црвеног крста Мали Зворник, и вођа данашње екипе др Саввас Радевић из Института за трансфузију крви Србије, коме је ово прва посета општини Мали Зворник и Подрињу. Он је изразио задовољство гостопримством, дружељубивошћу мештана и добровољних давалаца крви.

„Одзив је задовољавајући, а ми желимо и да нас посете млађе генерације, да омладина као најздравија популација преузме одговорност, те да докажу своју зрелост и племенитост на делу. Свесни смо значаја ових кампања добровољног давалаштва крви, настојимо да ангажујемо што више људи и захвални смо на помоћи Црвеном крсту и свим медијским кућама које нам својим добрим учинком подржавају акције током целе године.”

Масовна вакцинација у Србији против корона вируса почела је 19. јануара. Суграђани су и даље у дилеми, да ли могу да дају крв ако су вакцинисани против Ковида-19?

„Они који су примили Фајзерову или кинеску Синофарм вакцину крв могу да дају одмах, а они који су примили АстраЗенека и Спутњик В могу кроз две недеље”, потврдио нам је др Саввас Радевић став Републичке стручне комисије за трансфузијску медицину и Института за трансфузију крви Србије.

Како се наводи у Препорукама за поступак са добровољним даваоцима крви који су примили COVID-19 вакцину, то је тако зато што су вакцине добијене на другачији начин.

Иста пракса је и свуда у свету. Уколико немају документ са податком о врсти вакцине коју су примили, давање крви се одлаже за четири недеље; Уколико су примили вакцину произвођача Moderna, Pfizer, SinoVac Biotech, које су инактивисане или РНК вакцине, нема одлагања давања крви; Уколико су примили вакцину произвођача: Oxford-AstraZeneca (сада Vaxzevria®), Спутник В (Gam-COVID-Vac), Janssen (Johnson & Johnson COVID-19) са вирусним вектором, давање крви се одлаже за две недеље.

„Захваљујући нашој евиденцији, Институт има формирану базу података о грађанима који се редовно укључују у акције. Пунолетни средњошколци нас највише обрадују током пролећне акције, када први пут у животу дају крв, али је са појавом онлајн наставе у време епидемије забележена слабији одзив. Референтни Институт за трансфузију крви сада организује пет акција ДДК годишње, па је и данашњи број добровољних давалаца испунио планове. Чињеница је и да наши грађани радо дају крв у најближем суседном Зворнику, али и у Лозници. Сваке седмице могу дати крв у Вуковом дому у Лозници, уобичајено четвртком, од 10 до 16 часова”, истиче секретар Црвеног крста Драган Николић, чија је организација, уз пуну подршку локалне самоуправе у Малом Зворнику, суорганизатор добровољног давалаштва крви.

Селекција давалаца се врши према установљеним, искључиво медицинским, критеријумима за привремено одлагање давања крви или трајно одбијање због неподобности за давање крви, било да би давање крви могло да угрози потеницијалног даваоца или примаоца. На избор давалаца никако нема утицаја пол, религија, националност, сексуално опредељење, политичка оријентисаност, занимање, социјални статус или неки други сличан разлог.

Крв у Србији могу да дају здраве особе старе између 18 и 65 година, а у специфичним случајевима и млађи и старији. Жене могу да дају крв на четири, а мушкарци на три месеца. Од 2004. године централизована је база података Института, са компјутерском евиденцијом о ДДК од 1990. године. Присутни администратор у сваком тренутку има веродостојне податке, што је нарочито значајно у случајевима хитне потребе за ретким крвним групама и фенотиповима.

Ако желите да дате крв, а претходно сте били болесни или под терапијом, мораћете ипак да сачекате мало до одласка у центар за трансфузију. Време привремене забране зависи од болести. Тако од проласка прехладе до трансфузије треба да прође седам дана, а чак пет година након излечења од акутног гломерулонефритиса – болести бубрега. Када је о лековима реч, седам дана је на пример време које треба да прође од узимања антибиотика до давања крви.

Промоцију добровољног, неплаћеног давалаштва крви и организовање акција прикупљања крви у Србији обављају Црвени крст Србије и Институт за трансфузију крви Србије.

Новинар сарадник у кампањама промоције здравља: Далибор Крстић

Фото: Мали Зворник инфо

Архива: Летња кампања ДДК

У наставку летње кампање у Малом Зворнику прикупљене су одговарајуће јединице дефицитарних крвних група

„Проверите да ли сте заиста добар човек, помозите онима који вам не могу узвратити.”
Душко Радовић (1922 – 1984)

„Доброчинство је једино благо које се увећава давањем.”
Cesare Cantù  (1804 – 1895)

Share