еАграр 🚜 за XXI век: Јавни позив који се расписује 7. априла за субвенције по хектару биће отворен 45 дана

Пристижу прве субвенције: Рок за пријављивање у електронски регистар пољопривредних газдинстава (еРПГ) није ограничен предстојећим јавним позивима

Дипломирани агроном Драган Крстић, саветодавац за агроекономију и дипломирани инжењер заштите биља Јелена Невзатовић, саветодавац за заштиту биља у Пољопривредној саветодавној и стручној служби „Пољосавет” д.о.о. Лозница, уз подршку Општинске управе и Библиотеке „17. септембар”, који су им уступили четири сараднице из програма „Моја прва плата”, као драгоцену помоћ, успели су да изврше све припремне радње и унос података како би пољопривредници спремно дочекали рокове за прве субвенције.

„Активности које смо спроводили у фебруару усмерене су на обуку за преузимање и ажурирање апликације еАграр, а свим пољопривредницима који испуњавају услове и поседују паметне мобилне телефоне, у најкраћем року од седам дана, током марта уносе се сетвене структуре које имају носиоци пољопривредног газдинства, уносе се парцеле, површине и усеви који су засејани, као основ за субвенције по хектару које ће они добити. Од 3. априла крећемо са подношењам захтева за субвенције. Те субвенције су у укупном износу од 9000 динара по хектару, 6000 се односи на основне субвенције по хектару и 3000 за гориво, тако да сваки носилац газдинства, без обзира да ли обрађује или не обрађује – у суштини надлежно министарство подразумева да обрађују своју земљу, добијаће на свој текући рачун регистрованог пољопривредног газдинства 9000 динара. Пољосавет у овом периоду има значајну улогу, те су сви саветодавни послови тренутно стопирани. Пољопривредници којима су унети и ажурирани подаци јер су нас посетили протеклих и током данашњег дана имају обавезу да од 3. априла до 15. маја поднесу Захтев за те субвенције, путем апликације еАграр. Све податке из документације у папирном облику уносимо у програм. Рецимо да смо ми обавили највећи део посла, око 98%, јер су наши старији суграђани махом носиоци газдинстава, дешава се и да немају у свом власништву смартфон, већ старије моделе мобилних телефона, те преостаје да се одлуче на тај издатак, односно неопходно улагање, те да им млађи чланови породице помогну да се прилагоде. Подсетио бих да се субвенције односе на регистрована пољопривредна газдинства и носиоце који морају имати своје земљиште, у власништву, или га имати у закупу. Уговор о закупу мора бити приложен, оверен код нотара, односно у седишту општине управе. Ми смо имали прошле године 876 регистрованих пољопривредних газдинстава, а сада сам уверен да их има више од 900. У случају смрти носиоца газдинства, тек након оставинске расправе стичу се предуслови за наставак решења проблема наследника, али у овом моменту не може се регистровати ново газдинство по том основу, апликација тренутно нема ту опцију. На сумњам да ће у скорије време и у најкраћем року бити доступне и ове могућности. Наши суграђани су добро информисани, свесни свих повољности у ратарству, пчеларству и у области сточарства”, казао је агроном Драган Крстић, у изјави за интернет портал Мали Зворник инфо

Нема рока за пријављивање на еАграр

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде подсећа све пољопривредне произвођаче да крајњи рок за пријаву у систем еРПГ не постоји, те сте у могућности да пријаву и обнову статуса газдинства одрадите све до тренутка подношења захтева за жељену субвенцију.

Почетак расписивања јавних позива, 3. априла, никако не значи да је то крајњи рок за пријављивање у еРПГ, који је неограничен.

У случају да јавни позиви за субвенције које су предмет вашег интересовања почињу касније, нема потребе да журите са ажурирањем и обновом статуса газдинства.

Први јавни позив који ће бити расписан 3. априла је онај за субвенције по хектару и биће отворен чак 45 дана, до 15. маја, како би сви пољопривредни произвођачи имали довољно времена за сређивање стања у регистрима и обнове статуса газдинства.

Како бисте могли да планирате и да се припремите за пријављивање у електронски регистар пољопривредних газдинстава (еРПГ) упознајемо вас са планом расписивања јавних позива:

Давање по хектару од 3. априла до 15. маја;

Млеко 1. квартал од 3. до 15. априла;

Генетика од 15. априла до 15. маја;

Пчеле од 1. до 20. маја;

Краве за узгој телади од 10. априла до 10. маја;

Тов од 20. априла до 10. маја.

Тренутак расписивања јавног позива за субвенцију за коју хоћете да се пријавите није крајњи рок за регистрацију у еРПГ, то можете учинити током целог трајања јавног позива.

Подсећамо, у Центру за развој иновација у Малом Зворнику представници Пољопривредне саветодавне стручне службе „Пољосавет” (ПССС) из Лознице у петак, 20. јануара, вршили су регистровање пољопривредника на порталу еУправе за приступ информационом систему еАграр, који Министарство пољопривреде Републике Србије уводи у циљу модернизације и убрзања процеса уписа и промене података у Регистру пољопривредних газдинстава (РПГ), као и бржег одобравања подстицаја пољопривредницима и исплата у истој години.

Помоћ у добијању електронског идентитета који је основ за приступ апликацији еАграр овом приликом пружена је свим заинтересованим пољопривредницима, да на време обезбеде своју електронску идентификацију  и спремно дочекају почетак рада апликације еАграр на пролеће 2023. године.

Извори: Мали Зворник инфо / Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде / Центар за развој иновација у Малом Зворнику

Фото: Мали Зворник инфо

Share