Четврти ребаланс буџета: Ванредне инвестиције за локално-економски развој

У уторак, 13. новембра одржана је двадесет прва редовна седница Скупштине општине Мали Зворник. У присуству 27 одборника, који су разматрали пет тачака дневног реда, предлог Одлуке о четвртим изменама и допунама Одлуке о буџету општине Мали Зворник за 2018. године образложио је председник општине Мали Зворник Зоран Јевтић.

У кратком року, две седмице од последње седнице локалног парламента, евидентна је потреба доношења четвртог ребаланса буџета општине Мали Зворник за 2018. годину, с обзиром да су Општини Мали Зворник одобрена средства у износу од 21.600.000 динара из средстава текуће буџетске резерве буџета Републике Србије и да постоји потреба да се по хитном поступку распише јавна набавка за адаптацију, реконструкцију и санацију објеката који је Општина прибавила у својину, како би се адаптирали према потребама инвеститора из Турске, а све у циљу бржег доласка инвеститора, отварања погона и новог запошљавања.

Зоран Јевтић наглашава да је ова локална заједница препознала значај настојања челних људи самоуправе у Малом Зворнику да успоставе свакодневну и трајнију сарадњу са републичком влашћу, те је и, последично, положај општине Мали Зворник у Републици Србији значајно побољшан. „Евидентна је промена слике о нама на боље. Данас смо обезбедили предуслове да се републичком инвестицијом успешно наставе припреме за отварање производног погона. Обратили смо се надлежном министарству које предводи потпредседник владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић и ускоро ће наши стручни сарадници отпутовати у Београд како би се прецизирали даљи кораци ка отварању фабрике текстила у Малом Зворнику.”


Председник општине Мали Зворник Зоран Јевтић, недавно је на 20. седници СО Мали Зворник, крајем октобра, истакао да ће се још једна седница Скупштине општине Мали Зворник одржати у врло кратком размаку, јер се очекује прилив средстава из буџета Републике, од око 22.000.000 динара, за адаптацију, реконструкцију и санацију објеката некадашњег Дрвно индустријског предузећа „Ново Гучево” у Доњем Насељу. Прање текстила ће се обављати у погону који отвара фабрика „YGS текстил” део турске компаније „Maydenim Текстил” и тај захтевни технолошки систем захтева посебна улагања у поступак који ће обезбедити заштититу квалитета животне средине и постизање квалитетнијег животног окружења. Иако, првобитно, Меморандум о сарадњи између општине Мали Зворник и ове турске компаније није предвидео у првој години израду постројења за филтрацију отпадних вода, констатовано је да је оно нужно за спречавање загађења, па ће бити завршено у првој, а не у другој фази – 2020. године. Сви објекти и сва средства остају локалној самоуправи, тако да ове измене не представљају препреку за отварање погона, већ изазов који захтева око 4.000 квадратних метара простора за савремено постројење, које задовољава актуелне и будуће строге стандарде Европске уније у области заштите животне средине. Скупштина општине Мали Зворник на претходној седници је одобрила и 21.300.000 динара општинских средстава у те сврхе.


Четврти ребаланс буџета припремљен је због промена у структури, како у оквиру прихода и примања, тако и у структури расхода и издатака буџета. Одлуком су планирани у износу од 806.357.000 (трећи ребаланс 784.757.000) динара. Укупан износ, са средствима индиректних буџетских корисника је 816.419.000 (претходно 794.819.000 ) динара.

И расходи су већи за 21.600.000, а 900.000 динара се усмерава на завршетак прве фазе игралишта у Великој Реци. Очекује се да се радови наставе одмах по успешном окончању јавне набавке. Решена да посао на изградњи игралишта у Великој Реци, започет пре скоро деценију, приведе крају, општина Мали Зворник је до сада финансирала и неопходне измене пројектно техничке документације, одвојила средства за чишћење простора будућег игралишта и копање темеља за изградњу свлачионица, након чега је предвиђено ограђивање терена. Захваљујући одговарајућим изменама у техничком пројекту, новоизграђено игралиште имаће одговарајуће стандардне димензије, ширину од 96 метара и дужину 55 метара, и на њему ће убудуће моћи да се одигравају званичне утакмице, што до сада није било могуће.

Јевтић је још једном истакао значај пројекта јавно-приватног партнерства за пројектовање, финансирање, изградњу и одржавање локалне путне инфраструктуре у општини Мали Зворник са јавним плаћањем. „Наша жеља је да све припреме буду завршене до 1. септембра наредне године и усклађене са Законом о јавно-приватном партнерству и концесијама. Најважније је извршити пренос земљишта општини, уз сагласност власника, на време информисати јавност и обавестити грађане да новац из буџета неће бити намењен за откуп, јер је реч о јавном интересу. Очекујем сарадњу опозиције и надам се да, по моделима из прошлости, неће ометати наша настојања да свака кућа у општини има прилазни асфалтирани пут. Свако ко жели мост, асфалтни пут, мора бити спреман на сарадњу за опште добро. Појави ли се иједан проблем или покушај уцене, одустаћемо од те деонице. Наш реални буџет је око 450.000.000 динара, када се оконча овај период санација и кључних инвестиција. Та чињеница намеће потреба да се укључимо у бројне домаће и иностране пројекте, који су изванредно средство за остварење наших циљева, уз улагања општине од 15 до 60 одсто од инвестиције. Увек смо на добитку када наши пројекти прођу, имамо бројне идеје и не одустајемо од њих. Такође, свако путовање смо искористили за контакте са пријатељима Малог Зворника, без обзира на њихову политичку опцију, прихвативши понуде за сарадњу и заједничке наступе. Недавно смо посетили општину Лебане, која има искуство са турским инвеститорима и фабрику предива”, рекао је Јевтић.

У наредне 3 године могуће је асфалтирање око 150 км локалних путева у општини Мали Зворник. Локална самоуправа је спремна да овај модел рада примени и у области пројектовања, постављања и одржавања јавне расвете у општини.

Јавно-приватно партнерство (ЈПП) је директна последица економске потребе државе да, уместо прибављања кредитног капитала намењеног изградњи и развоју инфраструктуре и развоју одрживог система обављања делатности од јавног интереса, успостави партнерски однос са приватним капиталом. Закон о јавно-приватном партнерству и концесијама може бити примењен на све пројекте од јавног значаја, било за објекте, било за услуге, које су оригинално у надлежности јавних органа власти на централном и покрајинском, као и на нивоу градова и општина. У свим случајевима у којима се то процени, због непостојања довољних буџетских средстава или ради ефикасније реализације појединих пројеката у сарадњи са приватним сектором, могуће је преобликовати и предложити реализацију конкретног пројекта у складу са овим законом.

Одборник Милош Милић (ОГ СПС) залаже се већу улогу Савета месних заједница и очекује консензус по питању локалне инфраструктуре, уважавајући чињеницу да постоје суграђани који не желе да се политички определе, а имају подједнаке потребе. Милић је и раније истицао да већ постоји значајан простор деловања на путној инфраструктури, који мора бити створен и установљен категоризацијом локалних путева, одређивањем стварних приоритета, првог и другог реда. Приоритетни пут, по њему, не може бити предмет политичких договора и предизборних обећања, а у том случају и нема простора да се искључиво ради за симпатизере и чланове странака које буду на власти. Када се дефинишу приоритети, одборници могу јасно и недвосмислено пренети шта су кључни и стратешки планови за улагања, а савети месних заједница, сви њихови чланови морају да остваре контакт са грађанима. „Не слажем да опозиција треба да отежава реализацију пројеката који су прецизни и јасни. У околностима када се неко доводи у повољнији положај и има предност у односу на друге, дешава се да грађани траже помоћ и подршку одборника опозиције”, рекао је Милић.


Реагујући на излагање претходника, Јевтић је нагласио да деонице путева које не буду имале одговарајуће решен правно-имовински статус неће бити предмет разматрања, те да ће као председник општине јавно саопштити разлоге због којих одређени путеви или деонице путева нису обухваћени изградњом и одржавањем. Он је казао да је поступак спровођења јавно-приватног партнерства врло захтеван, сложен и дуготрајан. У случају потребе за накнадним увођењем делова путева у пројекат подразумева измену пројектне документације, те понављање комплетне процедуре, због чега су такве ситуације непожељне, непотребно ће успорити и утицати на поскупљење. „До краја јануара морамо дефинисати путне правце и пројекте инфраструктуре. Ако је једна деоница путног правца спорна, макар и 100 метара, прескочићемо је, биће уочљива и неуређена, а локална заједница има пуно право да зна ко је одговоран и ко се усудио на одступање од утврђених планова. Откупа неће бити!”


Представник одборничке групе СПС Милојко Божић рекао је да, упркос плановима, водовод Доња Трешњица – Амајић – Доњи Читлук – Цулине – Велика Река није завршен и очекује информације о напретку.

Према речима председника општине Зорана Јевтића, овај проблем је вишегодишњи, а упорност појединаца да успоре пројекат је невероватна. Евидентно, иако су успорени, а тензије расту, примарни радови ће се успешно завршити. Приводи се крају и пројектна документација санације секундарне водоводне мреже.
Намера општине да обезбеди интегрисано водоснабдевање на подручју општине, којим би се лакше управљало и обезбедио неопходан ниво квалитета услуга. Изградња водовода је од великог значаја за мештане наведених села, с обзиром на то да у овом делу општине Мали Зворник тренутно не постоји савремена водоводна мрежа.

Разматране су још две тачке дневног реда. Новом Одлуком о изменама Одлуке о Општинском правобранилаштву општине Мали Зворник прописано је да за општинског правобраниоца може бити постављен држављанин Републике Србије који испуњава опште услове за рад у државним органима, који је завршио правни факултет, положио правосудни испит, достојан је правобранилачке функције и има најмање три године радног искуства у струци.

Усвојена је и Одлука о постављању кабловских инсталација на стубовима осветљења која су јавна својина општине Мали Зворник. Стубови јавног осветљења који су предмет постављања кабловских инсталација налазе се на територији општине Мали Зворник. Постављање кабловских инсталација на стубовима јавног осветљења ограничено је до тренутка реконструкције или замене стубова, када су кабловски оператери у обавези да са радовима на реконструкцији или замени стубова, своје инсталације водова положе подземно. Накнада за постављање кабловских инсталација утврђује се Одлуком о локалним комуналним таксама, која је недавно измењена, у октобру.

Седницу је водио председник Скупштине општине Мали Зворник Радован Тадић. Присуствовали су и заменик председника општине Мали Зворник Милош Радојчић, заменица начелнице Општинске управе Милица Живановић, чланови Општинског већа и руководилац Одељења за финансије, општу управу и друштвене делатности Општинске управе Милан Јевтић

Општеинформативни извештај веродостојно и чињенично преноси исход и ток догађаја. Извештај је допуњен Видео записом са XXI редовне седнице СО Мали Зворник који припрема РТВ Лотел, а објавила га је општина Мали Зворник на свом YouTube каналу.

Фото – Мали Зворник инфо

Линк – Фото галерија: Мали Зворник инфо

Новинари: Далибор Крстић / Драга Прокопић

Видео запис: РТВ Лотел

Share