Акција Дотмократија организована и у Малом Зворнику

Активисти Удружења грађана ,,Србија у покрету“ уприличили су 11. фебруара у Малом Зворнику, акцију ,,дотмократског гласања“, од 13.30 до 14.30 часова, испред Библиотеке „17. септембар“.

Пошто су, претходно, током уличних акција навели проблеме своје локалне средине који их највише брину, грађани и грађанке Малог Зворника имали су прилику да се на ,,дотмократски“ начин определе за оне који су најургентнији и о којима желе да разговарају са посланицима Народне скупштине.

Активисти тима Ad Drinum, иницијативе „Бирам кога бирам“, из Малог Зворника изнели су на гласање теме које су њихови суграђани и суграђанке навели 31. децембра, током акције „Да ли бисте дошли на сусрет са послаником?“.

Становници Малог Зворника могли су да на скали слагања изразе свој став, тако што ће обојити тачку испод изјаве која највише одговара њиховом мишљењу. Изјаве између којих су могли да бирају су „снажно слагање“, „слагање“, „неутрално“, „неслагање“, „снажно неслагање“ и „збуњеност“.

Проблеми који су данас били истакнути су: загађеност Зворничког (Дринског) језера, потреба за новом топланом, непостојање фабрика и индустријских капацитета који би упослили и задржали младе у Малом Зворнику, те потреба за обновом путничког железничког саобраћаја који је деценијама био заступљен у овој општини Подриња.

Фото галерија: Мали Зворник Инфо

Шта је дотмократија? Реч је о уређеном процесу доношења одлука у ком учествује велика група људи са једнаким шансама. Различито од гласања, дебате или процеса доношења одлука по принципу консензуса, дотмократија омогућава великој групи људи да искаже своје ставове о различитим идејама.

Како изгледа дотмократски процес одлучивања? На листу папира потребно је исписати идеју о којој се одлучује. Гласачи изражавају свој став о идеји тако што бележе једну тачку на „скали слагања“ испод изјаве која највише одговара њиховом мишљењу. Скала слагања садржи следеће изјаве: „снажно слагање“, „слагање“, „неутрално“, „неслагање“, „снажно неслагање“ и „збуњеност“. Гласачи остављају свој потпис, што омогућава увид у број људи који је гласао. На једном папиру гласа се само о једној идеји. Сваки гласач има право да забележи једну тачку на сваком папиру. Гласачи такође имају могућност да оставе и коментаре у вези са темом о којој гласају, што може унапредити наредни процес одлучивања.

Шта након дотмократије? Када дотмократским методом примарни проблеми буду дефинисани, активисти ће почети да оснивају посланичке канцеларије – институције без адреса. Овај процес подразумева позивање посланика да посете градове Србије, разговарају са грађанима о најактуленијим проблемима, а затим се обавежу да ће их ставити на дневни ред у Дану посланичких питања у Народној скупштини. На овај начин иницијатива „Бирам кога бирам“ настоји да успостави бољу сарадњу и веће поверење између грађана и посланика, али и да код посланика утиче на осећање одговорности према грађанима које заступају.

„Бирам кога бирам“ је иницијатива за промену изборног система Србије коју спроводе грађани из 12 градова, окупљени око Националне коалиције за децентрализацију, Медиа и реформ центра Ниш и Удружења грађана Србија у покрету. Подстакнути чињеницом да своје представнике у Скупштини не бирају грађани, већ то уместо њих раде партије јер им лош изборни закон то дозвољава, активисти своје суграђане информишу о недостацима постојећег изборног система и мотивишу их да се прикључе иницијативи. Циљ иницијативе је да променом изборног закона обезбеди равномерну заступљеност свих општина у Скупштини, већу персонализацију посланика, равноправност полова у скупштинском саставу и бољу заступљеност мањина. Иницијатива укључује и посланике који деле њене вредности, као и експерте у области изборног права.

Бирам кога бирам, да интереси грађана и заједнице буду испред партијских.

За све додатне инфомације можете се обратити Милошу Пајићу, лидеру тима из Малог Зворника.

Архива: Мали Зворник Инфо

Србија у покрету: Акција Дотмократија у Малом Зворнику

Share