Мали Зворник део пројекта „Енергетска ефикасност у јавним зградама у Србији“

У општини Мали Зворник у току израда базе података о енергетским својствима јавних зграда

Општина Мали Зворник до краја новембра израдиће базу података о енергетским својствима јавних зграда на својој територији, која ће представљати основ за будућа улагања у побољшање  енергетске ефикасности објеката. База података биће креирана у оквиру пројекта „Енергетска ефикасност у јавним зградама у Србији“, који спроводи Универзитет у Београду у сарадњи са Немачком канцеларијом за међународну сарадњу (ГИЗ), уз подршку Министарства рударства и енергетике и Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Републике Србије.

Поводом реализације овог пројекта општину Мали Зворник јуче су посетили представници Регионалне развојне агенције Златибора, која на подручју Мачванског, Колубарског и Златиборског округа координира послове на прикупљању података  о енергетским својствима јавних зграда.

У кабинету заменика председника општине Мали Зворник одржан је састанак  којем  су присуствовали: Милош Радојевић, виши саветник за животну средину Регионалне развојне агенције Златибор, Слободан Јеротић, енергетски менаџер града Шапца, Милош Радојчић, заменик председника општине Мали Зворник, Зоран Бркић, грађевински инжењер у општинском одељењу за урбанизам и Сузана Реповић, сарадник на пословима локално-економског развоја у Општинској управи Мали Зворник.

На састанку је било речи о стању на нивоу општине у погледу унапређења  енергетске ефикасности јавних зграда, при чему је закључено да је општина Мали Зворник, по броју реализованих пројеката, а у односу на број становника, површину територије и друге карактеристике и специфичности које је одликују, значајно одмакла у тој области.

Разговарано је и о до сада прикупљеним подацима о јавним зградама, те подацима које је неопходно обезбедити у наредном периоду, како би креирање базе података, које се заснива на попуњавању појединачних упитника за сваки од јавних објеката, било завршено у предвиђеном року.

Општинска управа у Малом Зворнику до сада је прикупила податке и попунила упитнике за више од половине јавних зграда на територији општине.

У оквиру пројекта „Енергетска ефикасност у јавним зградама у Србији“ биће прикупљени подаци о енергетским својствима свих  јавних зграда на територији Републике Србије, а добијени подаци, између осталог, биће искоришћени за израду Националне типологије школа и вртића, са предлозима унапређења енергетских својстава зграда и проценом могућих уштеда енергије.

На основу добијених података биће дефинисане методе процене трошкова и мера за унапређење енергетске ефикасности у зградама, што ће бити неопходна полазна основа за разматрање могућности финансирања и коришћења средстава за те намене из домаћих или страних фондова.

Извор: Општинска управа општине Мали Зворник

Фото галерија: Мали Зворник Инфо

Share