Представници Министарства за бригу о породици и демографију Републике Србије посетили општину Мали Зворник и похвалили рад општинског руководства на унапређењу услова за живот становништва

У оквиру обиласка локалних самоуправа у Мачванском округу, помоћница у Министарству за бригу о породици и демографију Републике Србије, Александра Чамагић, са сарадницима, посетила је у среду, 3. новембра, општину Мали Зворник и разговарала са представницима општинског руководства и запосленима у Општинској управи.

Према њеним речима, циљ посете представника поменутог министарства општинама у Србији је упознавање са ситуацијом на локалном нивоу и уочавање начина на које би држава могла додатно да помогне, побољша положај породице у друштву и допринесе унапређењу демографске слике у Србији.

Чамагић је навела да сама потреба за формирањем Министарства за бригу о породици и демографију довољно говори о стању у Републици Србији у погледу природног прираштаја, истакавши да позитиван прираштај имају само три места у Србији, Тутин, Нови Пазар и Прешево.

„Сама чињеница да у Влади Србије по први пут имамо министарство које се бави искључиво бригом о породици и унапређењем демографске слике говори о томе да је држава увидела са колико великим проблемом се сусрећемо и тек у наредним годинама ово министарство ће имати значај какав треба да има, јер, на жалост, тај проблем је све већи и мораћемо сви озбиљније да му приступимоˮ, рекла је Чамагић.

Она је навела да су представници Министарства за бригу о породици и демографију до сада обишли око 80 јединица локалне самоуправе у Србији, да свака општина има своје специфичности и проблеме са којима се суочава, те да ће, по завршетку посете општинама, министарство сублимирати податке са терена у извештај о стању и потребама у локалним заједницама, са предлозима мера за унапређење положаја породице и демографских показатеља и предати га Влади на разматрање.

Чамагић је истакла да нису само финансијска средства важна када је у питању заснивање породице, већ да је у том смислу далеко битније постојање повољног амбијента за живот.

„Оно што ми као држава радимо јесу финансијска давања, кроз Закон о финансијској подршци породицама са децом, међутим, оно што је чињеница и што смо кроз посете локалним срединама увидели, није све увек у финансијама. Потребно је створити повољан амбијент за заснивање породице и останак у месту у којем се она налази и управо је наш задатак да сугеришемо колегама из других министарстава шта је оно на чему би требало радити како би створили боље услове за живот у локалним срединама, у смислу инвестиција, радних места, бољих путева, јер тамо где тога има – има и будућностиˮ, рекла је Чамагић.

Након упознавања са приликама у општини Мали Зворник и резултатима које је локална самоуправа остварила на плану побољшања услова за живот грађана, она је похвалила рад општинског руководства и мере које спроводи на плану бриге о породици, истакавши да је веома радује све што је чула и да је Мали Зворник пример добре праксе како треба радити у циљу стварања једнако добрих услова за живот у сеоским подручјима, као и у градским срединама.

„Људи треба да се задрже тамо где су рођени, да ту заснују породице, али не можемо то тражити уколико им не обезбедимо бар приближно добре услове на селу као и у градуˮ, рекла је она и додала да у прилог томе иде и укидање листе чекања у вртићима и обезбеђење довољног броја места за сву децу.

Председник општине Мали Зворник, Зоран Јевтић, захвалио је представницима министарства на посети и интересовању да помогну и подрже рад локалне самоуправе на плану бриге о породици.

Он је истакао да је општина Мали Зворник, уз подршку Републике Србије, урадила много на спречавању одласка становништва и пружања директне помоћи и подршке породицама, првенствено стварајући услове за веће запошљавање.

Јевтић је истакао да је довођењем инвеститора, изградњом производних погона, отварањем нових фирми и радних места које је субвенционисала локална самоуправа, незапосленост у Малом Зворнику у последњих седам година смањена за око 40 посто и да је намера општине да незапосленост сведе на минимум, да без посла буду само они који из неког разлога не могу или не желе да раде.

Говорећи о директној подршци коју општина пружа грађанима, Јевтић је као најзначајнија издвајања навео редовну исплату родитељског додатка за новорођену децу, давање поклон пакета за новорођенчад, бесплатну поделу дечјих аутоседишта за безбедније учешће најмлађих у саобраћају, као и обезбеђивање бесплатних књига за ученике првог разреда.

Он је навео да локална самоуправа већ неколико година обезбеђује и бесплатан превоз за ученике на територији општине, као и за најстарије суграђане.

Као посебно важан резултат, председник општине навео је да је у Малом Зворнику изградњом новог вртића у Доњем Насељу и вишенаменске учионице, у склопу постојеће предшколске установе, укинута листа чекања и обезбеђен довољан број места за децу у обдаништима, додајући да ће капацитети за смештај у вртићима ускоро бити додатно повећани, будући да власник новоотворене фабрике текстила „Кајраˮ намерава да у фабричком кругу изгради обданиште, намењено за децу запослених у компанији, што ће, како је рекао, родитељима сигурно веома значити јер ће за време рада бити близу своје деце.

Он је истакао да је, бринући о најмлађима, општина Мали Зворник предвидела изградњу безбедног простора за игру деце у свим месним заједницама на подручју општине, те да је, уз подршку Владе Швајцарске, као донатора, у протеклих годину дана изграђено седам дечјих игралишта у општини, по најсавременијим стандардима.

Јевтић је захвалио свима који помажу општини Мали Зворник и њеним грађанима, а највише Републици Србији, на челу са председником Александром Вучићем, Влади Републике Србије, премијерки Ани Брнабић, као и свим министарствима и министрима, истакавши да су услови за живот становништва у овој локалној заједници у последњих неколико година драстично побољшани.

Председник општине очекује да ће све оно што је до сада урађено у општини Мали Зворник дати резултате у будућности, наводећи да ће локална самоуправа у сарадњи са државом наставити да унапређује квалитет живота у општини.

Упркос свему, природни прираштај у општини Мали Зворник је негативан већ дуги низ година, а посебно у последње две године, услед пандемије заразне болести Ковид – 19.

Извор текста: Општинска управа општине Мали Зворник

Фото: Општинска управа општине Мали Зворник

Share