Пало 50 литара кише по метру квадратном за два сата: У Малом Зворнику предузете неопходне мере заштите од елементарних непогода

Пало 50 литара кише по метру квадратном за два сата. У Малом Зворнику предузете неопходне мере заштите од елементарних непогода. У Великој Реци биће ангажоване додатне машине за отклањање последица непогода.

Након јучерашњих обилних падавина на подручју општине Мали Зворник и најаве могућих нових временских непогода, Општински штаб за ванредне ситуације у Малом Зворнику донео је одлуку о хитном предузимању свих неопходних превентивних и оперативнх мера на заштити од непогода.

Мере се односе на спречавање и ублажавање последица поплава, одрона на путним правцима и активним клизиштима. У циљу превенције и правовременог реаговања, комунални и остали субјекти у општини, оспособљени за реаговање у ванредним ситуацијама, одлуком штаба стављени су у стање приправности, а мобилни тимови током критичног периода превентивно ће обилазити потенцијално угрожене локације.

Председник општине Мали Зворник Зоран Јевтић најавио је да ће на отклањању последица обилних падавина у Великој Реци, према Подгају, бити ангажоване додатне радне машине и довучене веће колицине ломљеног камена. У том селу услед јаких падавина, набујала река поткопала је и оштетила пут.
Јако невреме, које је јуче погодило Мали Зворник, у свим деловима општине изазвало је прекиде у напајању електричном енергијом, отежано одвијање саобраћаја на путевима, појаву одрона, ударних рупа и покретање мањих клизишта.

На данашњој седници Општинског штаба за ванредне ситуације, на којој је разматрано стање на терену након обилних падавина, саопштено је да је, према мерењима извршеним у ХЕ „Зворник“, у налету јаког невремена, у року од само два сата, од 15 до 17 часова, на подручју Малог Зворника пало 50 л/м2 кише, што је количина која у редовним условима падне на нивоу једног месеца.

Према извештају представника Електродистрибуције, снабдевање струјом у општини, дан након јаког невремена, углавном је стабилизовано. Далеководи су у функцији, али је током дана било доста кварова на нисконапонској мрежи. Највише оштећења на електро мрежи било је у Доњој Борини, Радаљу и Сакару, услед удара грома, пуцања проводника и изолатора и налета бујица, које су поткопавале и обарале стабла дуж мреже.

У оквиру информације о стању у саобраћају након јаког невремена, на седници је речено да ће Станица полиције у Малом Зворнику против надлежних за бригу о државном путу на подручју општине предузети законом предвиђене мере због непредузимања радњи на санирању ударних рупа дуж пута, првенствено на деоници укрштања железничке пруге и пута у Брасини.

На састанку је изнета и информација о томе да је предузеће „Железнице Србије“ дало сагласност на пројекат реконструкције преосталог дела државног пута у непосредној близини пружних прелаза у Брасини и Горњој Ковиљачи, те да се ускоро очекује почетак радова на асфалтирању и уређењу ових деоница пута, као и преосталог дела пута кроз центар Малог Зворника, у дужини од око 1.800 метара.

Извор: Општинска управа / Штаб за ванредне ситуације

Share