Национални дан борбе против рака дојке

20. март обележава се као Национални дан борбе против рака дојке

Узимајући у обзир чињеницу да је рак дојке водећи узрок оболевања и умирања од малигних болести код жена у Републици Србији, обележавањем Националног дана борбе против рака дојке, повећава се информисаност и подиже свест жена о значају превентивних прегледа у раном откривању ове болести.

Nacionalni dan borbe protiv raka dojke (1)

Значај скрининга у раном откривању рака дојке:

Рак дојке је представља најчешћи малигни тумор код жена у свету, а у Републици Србији је и један од најчешћих узрока превремене смрти код жена. Ризик жена да током живота оболе од рака дојке износи око 12,4%. То значи да једна од осам жена може очекивати да ће током свог живота оболети од ове болести.

Сваке године у Србији се региструје око 4000 нових случајева ове болести, што представља више од четвртине свих малигних болести код жена. Од рака дојке у Србији годишње умре 1600 жена, што чини око 18% смртности од рака. Према подацима Регистра за рак Завода за јавно здравље Шабац, 2014. године у Мачванском округу оболело је 142 жене (стандардизована стопа инциденције 53 на 100000) а умрло 57 жена (стандардизована стопа морталитета 16,4 на 100000) У општини Шабац, током 2014. од рака дојке оболеле су 73 жене (24,4% у структури свих малигних тумора код жена и стандардизована стопа инциденције 71,8 на 100000).

Рак дојке се у нашој земљи најчешће открива у одмаклој фази. У тренутку постављања дијагнозе, код више од половине жена је дошло до ширења болести из дојке у регионалне лимфне жлезде, на кожу, или већ постоје удаљене метастазе, што значајно смањује њихове шансе за излечење. Значајан показатељ је и величина тумора у тренутку откривања: само код 30% жена тумор дојке се открије док је мањих димензија, до 2 цм; удео тумора који се још увек не могу напипати, а откривају се мамографским снимањем је занемарљив.

С обзиром на важност проблема, Министарство здравља је, уважавајући препоруке СЗО, анализирајући скрининг програме других земаља и користећи њихова искуства, сачинило програм за скрининг рака дојке и у нашој земљи који има циљ рано откривање рака дојке, адекватну дијагностику и терапију, смањење смртности и побољшање квалитета живота жене.

Скрининг представља откривање болести, коришћењем скрининг теста у привидно здравој популацији која не показује знаке болести. Скрининг се спроводи организовањем мамографских прегледа код здравих жена узраста од 50 до 69 година. Откривање рака дојке у раној фази поред високе шансе за излечење, омогућава и примену поштедних хирушких интервенција, бржи опоравак, смањене инвалидности, бољи квалитет живота као и смањење трошкова лечења и индиректних трошкова болести.

Nacionalni dan borbe protiv raka dojke (2)

Организовани скрининг рака дојке у Мачванском округу спроводи се од марта месеца 2014., на подручју ДЗ Шабац и ДЗ Лозница а за координацију спровођења скрининга задужен је Завод за јавно здравље Шабац. Укупан број жена који је позван на скрининг у оба дома здравља, од марта до краја 2014. године је 7678 (5602 у Шапцу и 2076 у Лозници). Од укупног броја жена позваних на скрининг, мамографију је урадило скоро 3000 жена (у Шапцу преко 2000 жена и скоро 1000 жена у Лозници). Присуство малигног тумора, након позитивног мамографског налаза, потврђено је код 5 жена (3 у Лозници и 2 у Шапцу) .

Током 2015, у Шапцу је на организовани скрининг рака дојке позвано скоро 5000 жена, урађено је 1840 скрининг мамографија и откривено 4 малигна тумора. У Лозници, 2015 .године позвано је 3500 жена на организовани скрининг, урађено је 1560 скрининг мамографија и откривен 1 малигни тумор. 2016. године у Шапцу је позвано скоро 7000 жена на организовани скрининг, урађено је скоро 2500 скрининг мамографија и откривено 3 малигна тумора дојке. 2016. године у Лозници је позвано скоро 3900 жена, урађено више од 1500 скрининг мамографија и откривен 1 малигни тумор.

Рак дојке откривен у раној фази подразумева потпуно излечење у преко 90% случајева.

Апелујемо на жене да се одазову на позив из Дома здравља, ураде мамографски преглед који је безболан, безбедан и једини ефикасан начин у борби против рака дојке.

Др Оливера Стојановић, координатор скрининга за Мачвански округ, Начелник Центра за промоцију здравља, анализу, планирање и организацију здравствене службе, информатику и биостатистику

http://www.zjz.org.rs/

Nacionalni dan borbe protiv raka dojke 3

Фото: Зоран Рас