Представници Министарства просвете и немачке KFW банке посетили ОШ „Бранко Радичевић“

Представници Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије и Немачке развојне банке – KfW, руководилац пројекта Александар Дурковић (Министарство просвете), и Ралф Кyнаст (KFW), посетили су у четвртак, 8. децембра, Основну школу „Бранко Радичевић“ у Малом Зворнику, како би се уверили у динамику и напредак радова на реализацији пројекта унапређења енергетске ефикасности зграде школе.

Приликом посете, они су са замеником председника општине Мали Зворник Милошем Радојчићем и директорком школе Стојанком Бугарин обишли реконструисане делове зграде, након чега су саопштили да су задовољни напретком и квалитетом изведених радова, посебно чињеницом да су уштеде енергије већ уочене.

Директорка школе Стојанка Бугарин рекла је том приликом да су рачуни за грејање, након до сада обављених радова,  50 одсто мањи у односу на ранији период.

У оквиру пројекта унапређења енергетске ефикасности школе, вредног 250 хиљада евра, за који је средства обезбедило надлежно министaрство, путем кредита немачке KFW банке, у школи је у протеклих неколико месеци извршена комплетна спољшња изолација зграде и замена једног дела кровне конструкције. Реконструисане су инсталације грејања, постављена подстаница и уведено штедљиво лед осветљење.

Радови на побољшању енергетске ефикасности зграде школе обухватају и замену комплетне столарије на објекту, реконструкцију и уређење кабинета и постављање нових гипсаних плафона, те изградњу надстрешнице, која повезује главни хол са фискултурном салом.

Пројектом је планирано да радови на уређењу школе буду окончани до краја године, а до сада је обављено више од 60 посто посла.

Актуелни су радови на уређењу кабинета за техничко образовање и припреме за замену дотрајалог паркета у сали за физичко, што је посао који ће финансирати Општина Мали Зворник.

Реализацију пројекта основне школе у Малом Зворнику локална самоуправа подржала је учешћем у финансирању у износу од 10 одсто од укупне вредности пројекта, што износи 25 000 евра. Градови и општине подржали су финансирање пратећих мера санације објекта које се не односе на енергетску ефикасност, а доприносе општем побољшању комфора коришћења објеката (кречење унутрашњих просторија, замена санитарија и друго).

Основна школа “Бранко Радичевић” једна је од укупно пет школа у Србији обухваћених пројектом “Енергетска ефикасност у јавним зградама”, који спроводи Министарство образовања, науке и технолошког развоја Републике Србије.

Радови се изводе у основним школама „Вук Караџић“ из Кнића, „Мома Станојловић“ из Крагујевца, „Војвода Мишић“ из Пецке, „Бранко Радичевић“ из Малог Зворника , као и у Техничкој школи „14. октобар“ из Краљева.

Радови на енергетској санацији школе започети су 22.августа, а према најреалнијим проценама биће завршени до краја године.

Извор: Општинска управа општине Мали Зворник  www.malizvornik.rs

Фото галерија: Основна школа Бранко Радичевић Мали Зворник

Корисни линк: Почетак радова

http://www.osmalizvornik.edu.rs/index.php/217-2016-08-23-11-15-59

Уредник: Далибор Крстић

Share