Пилот пројекат Value Drina представљен на Serbian Visions мултиконгресу

,,Вода није комерцијални производ као други, већ наслеђе које мора бити штићено, брањено и третирано као такво.’’

На ,,Serbian Visions“ мултиконгресу, који је протеклог викенда одржан у Београду, представљен је пилот пројекат ,,Value Drina“ који спроводе невладине организације ,,Еко Дрина“ Мали Зворник и ,,Наша Љубовија“ у сарадњи са општинама Мали Зворник и Љубовија, а који је подржан од стране Америчке агенције за заштиту животне средине (US Environmental Protection Agency), у оквиру програма ,,Cressida – Изградња капацитета локалних заједница за одрживи развој у међународним сливним подручјима река Дрине и Дрим, који спроводи Регионални центар за животну средину за Централну и Источну Европу – REC.

Други мултиконгрес ,,Serbian Visions“ , који већ другу годину организује Немачко-српска привредна комора (AHK Srbija) у сарадњи са Привредном комором Србије (ПКС), био је прилика за дијалог привреде и цивилног друштва. Током два дана мултиконгрес је окупио српске и немачке привреднике и представнике цивилног друштва, који су се бавили темом како да привреда буде ефикаснија, а цивилни сектор јачи. Обухвата више тема: људска права, економију, образовање, културу, здравље, заштиту животне средине, ЕУ интеграције, безбедност, иновације, као и друге области који чине визију за бољу будућност Србије.

Петомесечну еколошку пилот акцију ,,Value Drina“ у сарадњи са општинама Мали Зворник и Љубовија реализују удружења „Еко Дрина“ Мали Зворник и Омладинско еколошко удружење „Наша Љубовија“ из Љубовије, у периоду од јуна до децембра 2016. године, средствима US EPA, по методологији коју су патентирали њени стручњаци. Задатак акције је да промовише иновативни приступ за оцену стања и мониторинг малих водотокова слива реке Дрине и иницира сарадњу међу општинама, на чијим територијама се налази слив Дрине, у циљу унапређења еколошког статуса реке.

Заинтересовани грађани, еколошка удружења и други посетиоци манифестације ,,Serbian Visions“ мултиконгрес имали су прилику да симулацијом на макети сазнају више о прелиминарном тесту за процену статуса водотокова слива реке Дрине (SVAP II – Stream Visual Assessment Protocol II), а на двочасовном излагању 27. новембра чују више о пројекту, самој методологији и њеној примени и иницијативама примене оваквог приступа на сливно подручје реке Дрине, односно сарадњу свих локалних заједница у сливу реке Дрине ка имплементацији Оквирне директиве о водама и идентификацији притисака на површинске воде и стања малих водотокова слива реке Дрине.

Једна од активности која води ка усаглашавању Републике Србије са европским стандардима је и примена Оквирне директиве о водама EU – Water Framework Directive – Directive of European Parlament and of the Council 2000/60/EC – Establishing a Framework for Community Action in the Field of Water Policy (ODV). Према овом документу, земље чланице и кандидати за ЕУ, су обавезне да зауставе даље уништавање водених целина и повећају и обнове стање водених као и копнених екосистема и мочвара, које директно зависе од водених екосистема.

Општину Мали Зворник представљао је заменик председника Милош Радојчић, са сарадницима из организације цивилног друштва (ОЦД) ,,Еко Дрина“ Мали Зворник.

Извори: Еко Дрина / Мали Зворник Инфо / Танјуг новинска агенција

Фото галерија: ОЦД Еко Дрина

Корисни линкови:

Пилот акција „Валуе Дрина“:

https://www.youtube.com/watch?v=Ab-rbkBxdgw

Оквирна директива о водама:

http://ekodrina.org/sr/blog/2016/10/18/okvirna-direktiva-o-vodama/

Директива о водама 2000:

http://www.rdvode.gov.rs/doc/dokumenta/direktive-eu/1.%20Direktiva%20o%20vodama%202000-%20tekst%20i%20anex%20I-X-prec.tekst.pdf

Уредник: Далибор Крстић

Share