Посетом потпредседнице Владе свечано обележен завршетак санације клизишта

Зорана Михајловић, потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, посетила је Мали Зворник након две године, како би обележила завршетак санације клизишта крај Граничног прелаза Стари мост, у близини Моста краља Александра Првог Карађорђевића у Малом Зворнику.

Михајловић је, у пратњи државног секретара у Министарству грађевинарстрва, саобраћаја и инфраструктуре Миодрага Поледице и директора ЈП ,,Путеви Србије Зорана Дробњака, посетила утврђено клизиште, које је током мајских поплава 2014. поделило општину на два дела. Мали Зворник је био одсечен више од 20 дана, саобраћај потпуо прекинут, а јужни део општине одсечен од центра Малог Зворника.

Нема малог или великог места, пута, моста, рекла је Михајловић истичући да нико у Србији неће бити заборављен када је реч о развоју инфраструктуре.

„Радови на клизишту коштали су више од 70 милиона динара, а укупно је у путеве на територији општине Мали Зворник уложено 2,5 милијарди динара“, рекла је Михајловић.

Његова санација завршена је по пројекту који је урадио Саобраћајни институт ЦИП из Београда. Извођач радова било је предузеће ,,Ратко Митровић – нискоградња“, у власништву компаније ,,МБА Миљковић’’, а званичан завршетак свечано је уприличен у петак 16. септембра, током обележавања 61. годишњице општине Мали Зворник.

Клизиште је више од две године угрожавало комуникацију и успоравало саобраћај на државном путу I Б реда број 28, Мали Зворник-Љубовија – Рогачица – Костојевићи – Ужице – Кнежевићи – Кремна – државна граница са Босном и Херцеговином (гранични прелаз Котроман).

Према речима Зорана Јевтића, председника општине Мали Зворник, реч је о подухвату значајном за Подриње, као што је и реконструкција пута од Бање Ковиљаче према Љубовији, која се приводи крају.

,,Захваљујући подршци Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре проблем клизишта решили смо на најквалитетнији начин, у рекордном року, уз све потешкоће са прилазним путем, поновљеним периодима обилних падавина и оно је сада безбедно. Осим тога, Влада Србије и надлежно министарство заслужни су што ће Дринска магистрала поново оживети и што коначно, након четири деценије, имамо нов и квалитетан пут дуж целе општине“, нагласио је Јевтић.

Процењена штета на територији општине Мали Зворник, након незапамћених бујичних поплава и одрона који су 2014. изазвани бројним клизиштима, била је око милијарду динара, односно нешто мање од девет милиона евра.

Нову наду и умерени оптимизам, у јуну 2014. пружио је долазак потпредседнице Владе, ресорне министарке Зоране Михајловић, са тимом стручних сарадника из Саобраћајног института ЦИП и ЈП „Путеви Србије“. Њихово присуство било је гаранција и потврда да Република преузима бригу о општини Мали Зворник, до тада мало присутној у пројектима хитне санације.

Извори: Новинска агенција Танјуг / Мали Зворник Инфо / Блиц

Фото галерија: Мали Зворник Инфо

Новинар: Далибор Крстић

Share