Радаљска бања: Одржана Национална географска олимпијада

Републички ниво Географске националне олимпијаде ученика средњих школа одржан је, од 20. до 22. маја, у Радаљској бањи код Малог Зворника. На овом такмичењу учествовало је 70 средњошколаца, из више од 30 средњих школа из целе Србије, у пратњи својих предметних професора.

У организацији Регионалног центра за таленте Београд II, у Хотелу ,,Извор“, који је понудио адекватан простор и одмаралиште, одржан је републички ниво Националне географске олимпијаде, по други пут, уз подршку Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Географског факултета у Београду.

Најуспешнији у конкуренцији 70 такмичара био је полазник Центра Ђорђе Огризовић, ученик Треће београдске гимназије, који је недавно у области заштите животне средине освојио златну медаљу, на 23. интернационалној конференцији младих научника, светском првенству истраживачких радова у Румунији.

Полазници Регионалног центра за таленте „Београд II” постигли су изузетне резултате у априлу, освојили су четири златне и две сребрне медаље на светском првенству истраживачких радова у Румунији, такмичивши се са младима из 28 земаља света.

Учесник НГО био је и Ђорђе Петковић из Велике Реке, матурант гимназије у Средњој школи Мали Зворник, вишеструки учесник и победник републичких такмичења. Ђорђе је освојио I место на прошлогодишњој Националној географској олимпијади, треће место на републичком такмичењу из географије, треће место на Балканској географској олимпијади и пласирао се на Светску географску олимпијаду да са још троје учесника представља нашу земљу у августу 2016. у Кини.

Од ове године учесници су, поред теста знања из географије и мултимедијалног теста, први пут радили теренски рад који је обухватао мапирање терена, опис постојеће ситуације и предлагање идејног решења, као и SWOT анализу. Широк опсег знања из географије, опште културе, логичког закључивања и сналажења у простору учесници су веома успешно савладали тиме се приближавајући корак напред Светској географској олимпијади.

Председник општине Мали Зворник, Зоран Јевтић и координаторка канцеларије за младе општине Мали Зворник Невена Ђукановић посетили су учеснике Републичког такмичења ученика Национална географска олимпијада 2016.

,,Зоран Јевтић је, првенствено, пожелео успех младим такмичарима на географској олимпијади и упознао младе и њихове професоре са културно историјским, туристичким и географским знаменитостима општине Мали Зворник. Дружење са господином Јевтићем, учесницима је било од велике помоћи на теренском раду у једном делу такмичења, који је ове године по први пут примењени на ком су сви учесници показали висок ниво знања и креативности“, наводи се у саопштењу Регионалног центра за таленте Београд II.

Регионални центар за таленте Београд II је Установа чији су основни програмски задаци и циљеви увођење младих у научноистраживачке процесе у областима природних, друштвених, техничких, хуманистичких и других наука. Своје програмске активности Центар спроводи кроз: процес идентификације надарених и талентованих, консултативну наставу, менторску наставу, такмичења и смотре. Регионални центар за таленте је од 2006. године тестирао око 13.000 талентованих основаца за чланство у центру.

,,Имамо изузетне младе људе и децу, којима само треба пружити шансу да искажу своје таленте. Битно је да младима дамо могућност“, рекао је директор Регионалног центра за таленте Никола Срзентић, у изјави за TV N1.

У Радаљској бањи, следећег месеца, биће одржана и Балканска географска олимпијада. Ово такмичење је и изузетна прилика за даље промовисање туристичких потенцијала наше општине.

Радаљска бања налази се на надморској висини од 350 метара, у подножју планине Борања. Удаљена је осам километара од магистралног пута Лозница – Мали Зворник. По својим лековитим својствима, вода Радаљске бање је најближа оној из далеко познатије Бање Ковиљаче, са високим процентом сумпора. 

Инфраструктура у овом делу западне Србије је додатно уништена у поплавама 2014. године, када су се на подручју општине Мали Зворник активирала бројна клизишта и сада се поступно обнавља.

Извори:  Регионални центар за таленте Београд II / N1info / eKapija / Канцеларија за младе Мали Зворник / Мали Зворник Инфо 

Фото галерија: Регионални центар за таленте Београд II

Gallery with ID 29 doesn't exist.

Уредник: Далибор Крстић

Корисни линк:

http://www.centarzatalente.com/

Share