Заједно против дискриминације: Јавна трибина за родитеље ученика ОШ ,,Бранко Радичевић“

Трибина о превенцији дискриминације и насиља, ,,Заједно против дискриминације“, у организацији Удружења грађана „Искра-Лозница“ и Друштва педагога и психолога, одржана је у Основној школи ,,Бранко Радичевић“ у уторак, 15. марта.

Директорка школе Стојанка Бугарин поздравила је предаваче др Наду Ђурић, епидемиолога и др Живку Мићановић Цвејић, клиничког психолога, све присутне родитеље и наставно особље које ће применити искуства са ове јавне трибине у контактима са ученицима.

Школски педагог Јасмина Вујић захвалила се посетиоцима трибине и истакла да је тродневни семинар о овој теми организован крајем фебруара у Бањи Ковиљачи. Семинар је био изузетно добро реализован, усвојена су нова знања о толеранцији, различитим видовима дискриминације и борби против дискриминације.

Имплементација пројекта је започета у марту месецу ове године и ово је један од најзначајних пројеката које у области Подриња спроводе Удружење грађана „Искра-Лозница“ и Удружење Рома „Ромска срећа“ Јошева, који је директно везан за веома честе животне ситуације у којима се налазе друштвено маргинализоване заједнице, а посебно ромска. У наредном периоду педагози организују радионице за око хиљаду ученика и трибине за све заинтересоване родитеље.

Примаријус др Нада Ђурић истиче да је овај пројекат подржала Канцеларија за људска и мањинска права, појаснивши шта је најпотребније да уочимо, препознамо дискриминацију и активирамо се да Србија постане друштво с нултим степеном толеранције према насиљу, неједнакости и предрасудама.

Предавањем: ,,Дискриминација, осврт из угла психологије“ клинички психолог др Живка Мићановић Цвејић је јасно и језгровито дочарала типове личности са асоцијалним понашањем, сугеришући какав људски и педагошки приступ треба применити у односу са таквом децом и људима. Потом је истакла различитости и облике понашања дискриминисаних особа, у зависности од тога каквом окружењу су изложени.

Директорка Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић, у обраћању јавности, истакла је да је знање једно од основних оруђа у борби против предрасуда и у тежњи ка толерантнијем друштву, али и нашем индивидуалном развоју. ,,Толеранцији морамо да се учимо, баш као што морамо да научимо да дијалогом решавамо проблеме. Зато је потребно што више говорити о овој теми и зато позивам све да се ујединимо око правих вредности и уважавања различитости“, казала је Пауновићева.

Корисни линкови:
Удружење грађана „Искра-Лозница“ – Библиотека
http://iskra.org.rs/biblioteka.htm

Знањем против дискриминације
http://www.ljudskaprava.gov.rs/index.php/yu/vesti/1486-znanjem-protiv-diskriminacije-intervju-suzane-paunovic-za-gloriju

Уредник: Далибор Крстић
Фото галерија: Мали Зворник Инфо

Share