Светски дан цивилне заштите обележен свечаном седницом општинског Штаба за ванредне ситуације

Спремност цивилне заштите од кључне важности за адекватан одговор у ванредним ситуацијама

Светски дан цивилне заштите, 1. март, у Малом Зворнику обележен је свечаном седницом општинског Штаба за ванредне ситуације, на којој је указано на важност подизања свести становништва о значају спремности и познавањa безбедносних и заштитних мера у случају елементарних непогода и других опасности.

Заменик команданта општинског Штаба за ванредне ситуације Милисав Деспотовић, који је и заменик председника општине, рекао је овом приликом да локална самоуправа чини све да допринесе јачању сектора цивилне заштите, радећи на превенцији ризика и стварајући услове за ефикасан одговор на изазове.

Он је истакао да општина прати законску регулативу у овој области, уредно припрема и ажурира планску документацију, улаже у реализацију превентивних мера, обнову и изградњу неопходне инфраструктуре, као и у организовање и опремање цивилне заштите.

Припадници оперативних тимова цивилне заштите редовно одлазе на обуке и тренинге и спремни су за адекватно и правовремено реаговање у ванредним ситуацијама.

Будући да је у општини Мали Зворник посебно изражен ризик од изливања бујичних потока, поплава и клизишта, интензивно је рађено на плану санације постојећих клизишта и одговарајуће регулације речних токова.

Седници поводом обележавања Светског дана цивилне заштите, осим чланова Штаба за ванредне ситуације, присуствовали и повереници цивилне заштите из свих 11 месних заједница на подручју малозворничке општине.

У Републици Србији је низом манифестација обележен Светски дан цивилне заштите, са циљем да се укаже на значај и улогу служби цивилне заштите у случају свих типова несрећа и катастрофа и суочавању са њима, као и да им се ода признање за све напоре, жртве и подвиге.

Цивилна заштита представља организовани одговор државе на опасности које угрожавају становништво, материјална добра и животну средину у случају ванредних ситуација, које превазилазе могућности редовног деловања надлежних органа.

Такође, Сектор за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова интензивно ради на јачању цивилне заштите, а до сада је формирано 111 специјализованих јединица.

Основну обуку прошло је око 2.800 припадника који су распоређени у специјализоване јединица цивилне заштите за  гашење пожара, спасавање на води и под водом, пружање прве помоћи, радиолошко-хемијско-биолошку заштиту, спасавање из рушевина, збрињавање и слично.

За специјализоване јединице цивилне заштите које су прошле основну обуку, сваке године се одржавају тренинзи где се увежбавају и обнављају стечена знања.

Међународна организација за цивилну заштиту која промовише рад служби цивилне заштите широм света и указује на значај њихове сарадње и потребе солидарности у заједничкој борби, на Генералној скупштини 1990. године установила је 1. март као Светски дан цивилне заштите. Тог дана, 1972. године усвојен је статут ове организације као оквир њеног деловања.

Извори: Општинска управа општине Мали Зворник / Полицијска управа Шабац

Фото: Општинска управа општине Мали Зворник

Сектор за ванредне ситуације – МУП Србије

Share