Пронађен и отклоњен квар на водоводу у Радаљу због којег је снабдевање водом било у прекиду

Командант Штаба за ванредне ситуације општине Мали Зворник, Зоран Јевтић, саопштио је да је у среду, 7. септембра, лоциран и привремено отклоњен квар на водоводној мрежи у Радаљу, који је довео до несташице воде у овој месној заједници и прекида у снабдевању у Доњој Борини и Брасини.

Радници Јавног комуналног предузећа „Дрина” сада раде на проналажењу најбољег начина за трајно санирање поменутог квара.

Први пут после дужег времена, није било потребе за искључењем воде од 23.00 часа до 06.00 часова ујутро ради пуњења бунара на изворишту „Шипад”, а ниво воде у резервоарима био је изнад просека, што показује да је квар откривен у месној заједници Радаљ у највећој мери узроковао нестанак воде.

Командант Штаба за ванредне ситуације општине Мали Зворник наложио је јуче излазак надлежних инспекција на локацију у Радаљу на којој је пронађен квар на водоводу ради утврђивања ко је и када дозволио изградњу приватних објеката на месту где се налазе водоводне инсталације, чије је земљиште, односно парцела кроз коју пролазе водоводне цеви и утврди одговорност за штету коју су грађани претрпели услед прекида у водоснабдевању.

Он је навео да ће се Штаб бавити и питањем одговорности појединих запослених у општини и Јавном комуналном предузећу „Дрина” уколико се испостави да су знали где се налази квар на мрежи, а да нису реаговали, односно да су намеравали да проблем искористе у политичке сврхе.

Радни тим који је формирао Штаб за ванредне ситуације свакодневно ће надгледати шта Јавно комунално предузеће „Дрина” предузима по питању решавања нагомиланих проблема на терену у области водоснабдевања и о томе информисати општински Штаб.

Јевтић је подсетио да је Општинско веће пред Нову годину одбило предлог ЈКП „Дрина” за поскупљење цене воде од 40 посто и да до данашњег дана цена воде није промењена упркос кризној ситуацији, те да ће општина настојати да не повећава цену воде докле год то буде могуће.

Он је најавио да ће се општина у предстојећем периоду бавити питањем зашто ЈКП „Дрина” наплаћује само 20 посто од захваћене воде и због чега долази до великих губитака воде на мрежи, наводећи да постоје основане сумње да има нелегалне потрошње, односно корисника који нису регистровани.

Командант општинског Штаба за ванредне ситуације навео је да је општина из свог буџета определила средства и пре годину дана набавила одређен број протокомера и 400 савремених водомера, чије очитавање може да се обавља из ЈКП „Дрина”, даљинским путем, без изласка на терен, међутим ово предузеће из неког разлога још увек није извршило постављање поменутих мерних уређаја.

Општински Штаб за ванредне ситуације ће у наредном периоду преко Јавног комуналног предузећа „Дрина” ангажовати друге привредне субјекте како би остварио јасан увид у исправност водоводне мреже и постојање могућих злоупотреба.

Штаб за ванредне ситуације општине Мали Зворник поново је, у име ЈКП „Дрина”, упутио извињење грађанима због свега што су претрпели услед прекида у водоснабдевању, укључујући и непријатности у контакту са појединим службеницима у Јавном комуналном предузећу „Дрина”, који су одбијали да разговарају приликом покушаја грађана да пријаве кварове на мрежи.

Јевтић је најавио да ће против запослених у ЈКП „Дрина” који наставе да се понашају неодговорно на радном месту бити предузете мере прописане законом и позвао грађане да сваки квар, односно проблем који имају у водоснабдевању пријаве на неки од бројева телефона истакнутих на веб сајту општине Мали Зворник и ЈКП „Дрина”.

Међу наведеним бројевима телефона за пријаву кварова на водоводној мрежи су: број телефона централе Општинске управе Мали Зворник (015/71 95 188), Јавног комуналног предузећа „Дрина” (015/47 15 77), број телефона начелника Штаба за ванредне ситуације, Младена Перића (069/80 46 202), шефа Службе водовода и канализације у ЈКП „Дрина”, Љиљане Радић (069/80 46 403) и комуналног инспектора, Мирослава Марковића (069/80 46 207).

Командант Штаба за ванредне ситуације општине Мали Зворник и председник општине, Зоран Јевтић, на крају свог саопштења упућеног грађанима навео је да ће локална самоуправа у наредном периоду наставити да прати и сагледава ситуацију у погледу водоснабдевања и предузима све што је у њеној моћи да побољша водоснабдевање, настојећи да грађанима обезбеди уредно снабдевање водом и смањи број проблема у овој области.

Извор: Општинска управа општине Мали Зворник

Фото: Општинска управа општине Мали Зворник

Share