Гас и даље пресудно утиче на цене услуга даљинског грејања

Природни гас као енергент има пресудан утицај на цену услуга даљинског грејања у Малом Зворнику.

Према речима Зорана Станковића, помоћника директора ЈКП ,,Дрина“ Мали Зворник за грејање и технику, у октобру 2014. основна цена гаса је била око 41 динар по кубном метру. Трошкови дистрибуције и транспорта, преко Босне и Херцеговине, односно Зворника, до Малог Зворника у том периоду износили су приближно 38000 динара месечно.

У фебруару и марту 2015. године, основна цена гаса била је око 52 динара по кубном метру, а цена транспорта је скочила на 272000 динара, те је цена гаса са трошковима преноса повећана на око 60 динара.
Данас је основна цена гаса 31,75 динара, а део трошкова транспорта и дистрибуције која се наплаћује према потрошњи износи (0,84 +2,53 динара/m3), што је нешто више од 35 дин/m3.

,,Треба истаћи да ЈКП ,,Дрина“ плаћа сваког месеца фиксни део транспорта и дистрибуције, око 272000 динара, без ПДВ, па и у летњем периоду када нема потрошње гаса, што на годишњем нивоу износи око 3300000 динара. Када се то подели са очекиваном годишњом потрошњом око 420000 m3 гаса, добијемо додатно оптерећење по кубику гаса од око 7,85 динара. Транспорт кроз БиХ оптерећује цену гаса са око 3,5 динара/m3, што нас годинама ставља у неповољнији положај од осталих топлана у Србији које немају тај трошак“, каже Станковић

Из свега наведеног можемо очекивати да ће просечан трошак за гас на нивоу грејне сезоне износити око 42,85 динара по кубном метру. Највећи део топлана у Србији је у своје цене калкулисао цену гаса од 35 до 40 динара по кубном метру.

,,Занимљиво је да од кубика гаса може да се произведе око 9,25 kWh, односно да се кориснику испоручи око 8 kWh, када се одбије степен корисности котлова и губици на дистрибутивној мрежи.
Када се трошак за кубик гаса од 42,85 динара подели са 8 kWh, видимо да трошак за гас у цени грејања учествује са 5,35 динара. Трошак за електричну енергију у просеку износи око 0,9 динара по испорученом kWh топлоте, приближно израчунате. Занимљива математика је и да се са већом потрошњом гаса, смањује и укупан трошак по кубном метру. Велике топлане које троше стотине хиљада кубика гаса месечно имају знатно повољнију цену, што код нас не може бити случај, јер је топлана малог капацитета и старије технологије.

У октобру 2015. смо потрошили око 29029 кубних метара енергента, рачун за гас је 1.339000 динара, из чега се види да нас је један кубик нас коштао 46,13 динара и то без оних летњих оптерећења од око 3,9 дин/m3. У оваквој ситуацији нема простора за смањење цене грејања. То ће бити могуће ако трошак за кубик гаса падне на 40 динара“, завршава своје излагање Станковић

Подсећамо, крајем септембра 2014. године окончани су радови на санацији гасовода који је оштећен 16. маја активирањем клизишта (тецишта) поред граничног прелаза Стари мост (Мост краља Александра Првог Карађорђевића).
Извођач радова за ,,Србијагас“ била је фирма Интерклима д.о.о. Врњачка Бања, фирма специјализована и потврђена у изградњи магистралних гасовода и гасоводних објеката који прелазе преко територије две или више општина, пројектовању и изградњи градских челичних гасовода средњег притиска. По одобрењу и инвестицијама ресорног Министарства рударства и енергетике Републике Србије и Србијагаса радили су дистрибутивну гасоводну мрежу у више градова Шумадије.

Уредник: Далибор Крстић
Фото: Далибор Крстић / Лозница Инфо 

Корисни линкови:

http://jkpdrina.rs/

http://www.loznicainfo.com/pocela-obnova-gasovoda-u-malom-zvorniku/

Share