Нови термин за вакцинацију без заказивања у Малом Зворнику

Вакцинација без заказивања у Малом Зворнику од данас у новом термину, од 13 до 15 часова.

На пункту за имунизацију становништва у општини Мали Зворник вакцинација без заказивања од понедељка, 12. априла, одвија се у новом термину, од 13 до 15 часова, а грађанима су на располагању вакцине „Астра Зенека”, „Фајзер” и „Спутњик Ⅴ”, саопшено је из Дома здравља.

У овој установи наводе да се припреме за вакцинацију грађана у месним заједница, која је предвиђена од 13. до 16. априла, одвијају по плану.

Према резултатима анкете о заинтересованоси грађана за вакцинацију, која је обављена у протеклих неколико дана, 60 становника месне заједнице Велика Река изразило је жељу да буду вакцинисани, у Цулинама 26, у Доњој Трешници и Амајићу 29, у Доњој Борини 11, Сакару осам (8), Доњем Насељу и месној заједници Центар 21 грађанин.

Директорка Дома здравља, Валентина Ристић, рекла је да у Брасини и Радаљу није било заинтересованих за вакцинацију, што, како је навела, не чуди, будући да је већина становника ових месних заједница већ вакцинисана на пункту у Малом Зворнику.

Она је подсетила да ће вакцинација становништва у месним заједницама бити обављена у сеоским амбулантама, изузев становника из Сакара и Будишића, који ће вакцину примити на пункту у Малом Зворнику, где је предвиђено и вакцинисање грађана месних заједница Центар и Доње Насеље.

Скоро сви анкетирани изразили су жељу да приме вакцину марке „Синофарм”.

Ристић је навела да ће за вакцинацију у месним заједницама бити обезбеђене неопходне количине „Синофарм” и „Астра Зенека” вакцине, јер су оне, у погледу транспорта и температурних услова у којима морају бити чуване, погодније од вакцина „Фајзер” и „Спутњик Ⅴ”.

Грађанима на терену који не желе да приме једну од наведене две врсте вакцина биће обезбеђена жељена вакцина, коју ће у том случају морати да је приме на пункту за имунизацију у Малом Зворнику.

Вакцинација у уторак, 13. априла, у Великој Реци почеће од 8.00 часова, у Цулинама од 10.30, а у Доњој Трешници од 13.00 часова.

У Доњој Борини вакцинација је у четвртак, 15. априла, а термин ће бити благовремено саопштен.

Вакцинација грађана из месних заједница Сакар, Будишић, Центар и Доње Насеље предвиђена је свакодневно на пункту у сали Средње школе у Малом Зворнику.

Председник општине, Зоран Јевтић, позвао је суграђане да се одазову вакцинацији у што већем броју и тако допринесу заустављању епидемије.

Он је најавио да ће општина обезбедити превоз до пункта за имунизацију за стара лица и особе са инвалидитетом, који желе да буду вакцинисани, а немају услове да дођу до амбуланте.

Према најновијим подацима Завода за јавно здравље из Шапца, на подручју општине Мали Зворник од почетка имунизације вакцинисано је 33 % грађана.

Вакцину је примило укупно 5760 грађана, а ревакцинисано је 2072.

Према подацима Дома здравља у Малом Зворнику, на подручју општине Мали Зворник тренутно има 96 активно оболелих од заразне болести Ковид-19.

Ова установа саопштила је да је у протеклој седмици, од 5. до 11. априла, у Ковид амбуланти прегледано укупно 139 пацијената са акутним респираторним тегобама.

Од наведеног броја, 79 пацијената јавило се први пут са симптомима који могу указивати на Ковид инфекцију.

У протеклих седам дана урађена су 64 антигенска теста и 11 PCR тестова, а од укупног броја тестираних позитивно је 39 пацијената.

Извор: Општинска управа општине Мали Зворник

Фото: Општинска управа општине Мали Зворник

Поштујте мере превенције, будите одговорни према себи и према другима!

 

Share