Фудбал као пасија и професија: Сви успеси Сање Матић

Спорт једино препознаје труд, рад и посвећеност. Да се не може делити на „мушки” и „женски”, доказ је наша суграђанка Сања Матић из Велике Реке. Желимо јој много успеха у наставку фудбалске каријере!

„Фудбал сам почела да играм још као дете, са дечацима заједно са сестром, у основној школи у Великој Реци, одакле сам и родом, у то време нису постојали женски фудбалски клубови на нашој територији. Први који је имао ту идеју у Малом Зворнику, за подршку женском фудбалу, био је Самир Ћама Салихбеговић. Иако није основан клуб, са 14 година (2015.) сам кренула код њега на тренинге са сестром и још пар девојака. Након пар месеци тренирања одлазим у ЖФК Мачва из Шапца (Прва лига Србије) као десни бек, ту сам провела нешто више од годину дана, да бих након тога играла за Женски фудбалски клуб Дрина из Зворника (Прва лига Републике Српске), на позицији нападача. Остварујем значајне резултате, најбољи стрелац у лиги и улазак у Премијер Лигу, највиши ранг такмичења.

Због лоше ситуације у клубу и испадања из лиге, а са друге стране након понуда из пар клубова, одлучујем се да пређем у СФК Либеро Горажде (Прва лига Федерације БиХ) као појачање за доигравање за Премијер лигу БиХ. Пошто циљ није испуњен, ту се задржавам једну полусезону.

Током прелазног рока размишљајући да ли остати у Горажду, добијам понуде од два клуба: ЖФК Лозница (Прва лига Србије) и ЖФК Радник Бијељина (Премијер лига БиХ). Након преговарања, одлучујем се за ЖФК Лозница. Сада након завршене полусезоне могу да кажем да сам веома задовољна условима и учинком. За наредну полусезону добила сам понуду од клубова из Македоније, Супер лиге Србије и Прве лиге Србије, међутим остајем вероватно до краја првенства у ЖФК Лозница како би изборили опстанак у лиги. Што се тиче будућности, постоји могућност да заиграм у иностранству, али о том – потом.

Желим да напоменем да је уз мене и сестра Вања заволела фудбал и да то веома добро ради у ЖФК Лозница, такође, на позицији десног бека, где сам и ја почела.

На крају желим да се захвалим свим људима који су ме подржавали и веровали у мој успех, а посебно тренерима јер су имали значајну улогу у свему овоме и члановима управе ФК Јединство који су ме контактирали, са жељом да поделим ову причу. Иако је то, због присутних предрасуда, код нас још увек табу тема, највећу захвалност ипак дугујем родитељима који су моја кључна и највреднија подршка, од првог дана”, са поносом истиче Сања Матић.

„Сања Матић је преузета као пресудни играч у доигравању за Премијер женску лигу Босне и Херцеговине. Матићева је у зимском прелазном року из Дрине прешла у редове Либера из Горажда, а ангажована је у овом клубу од фебруара до августа. Ова млада, одлична фудбалерка из Србије била је један од најважнијих „мотора” Либера за улазак у друштво најбољих. Матићева може играти на више позиција. У дресу Дрине играла је нападача, док је у Горажду била на позицији левог или десног крила. Баш брзи продори и одлична техника ове младе фудбалерке били су врло важни за Либеро у доигравању. Либеро је сада учесник Прве женске ногометне лиге Федерације БиХ за сезону 2020/21”.

(Женски ногомет Босна и Херцеговина – СФК Либеро Горажде)

Фото: СФК Либеро Горажде / Приватна архива

Новинар сарадник: Далибор Крстић

Пројекат „Спорт – пут до здравља и успеха” одобрен је и суфинансиран ради остваривања јавног интереса у области јавног информисања на територији општине Мали Зворник у 2020. години.

Поштујте мере превенције, будите одговорни према себи и према другима.

#Мали_Зворник #Подриње #Србија #СРБ

#Mali_Zvornik #Podrinje #Serbia #SRB

#Covid19 #Corona #Sačuvajživote

 

 

Share