Студентска мрежа Подриња конференцијом озваничила нови почетак рада

Студентска мрежа „Подриња“ одржала је у суботу, 14. новембра, конференцију о проблемима младих у Подрињу у Хотелу Ројал Спа у Бањи Ковиљачи.

Студентска мрежа Подриња је овом конференцијом озваничила почетак рада и изнела најважније проблеме младих у Подрињу. СМП је окупила тим који чине искусни и мотивисани људи, дуго активни у омладинској политици, генерацијски блиски омладинском узрасту, добитници су више награда и признања од стране надлежних институција и спремни су да подигну ову организацију на највиши ниво, до позиције лидера у креирању омладинске политике на локалном и регионалном нивоу у средњем Подрињу.

Усресредиће се на проблеме са којима се суочавају студенти који долазе са територије општина које припадају Подрињу при наставку свог школовања у неком од већих градова, као и уопштено проблемима младих људи у Подрињу (пољопривредника, радника, незапослених…)
Управни одбор Студентске мреже Подриња, овом приликом, изразио је захвалност општинама Богатић, Љубовија, Мали Зворник и Крупањ, будући да су свесне да су млади људи најбитнији део овог друштва и што искрено помажу реализацију велике конференције о проблемима младих у Подрињу. Ове општине су пример да се уз мало добре воље може доћи до стварања бољих услова за младе у нашем крају, месту, региону и округу.

Председник Управног одбора СМП Небојша Тодоровић наглашава да је младим људима у руралним срединама неопходна помоћ, те да ће СМП постати ефикасан сервис са информацијама и препорукама где уписати факултет, високу школу и где пронаћи смештај током студирања. СМП има препоруку Министарства омладине и спорта Републике Србије за прекограничну сарадњу, најпре у Републици Српској и Тузланском кантону Федерације БиХ. ,,Влада Тузланског кантона нас је повезала са председником студентског парламента да поспеши прекограничну сарадњу. Потписан је и меморандум о сарадњи са организацијама младих из Републике Српске. Постаћемо инфо сервис захваљујући контактима са Националном службом за запошљавање“, казао је Тодоровић.

Студенти који умеју да пишу пројекте су у огромној предности. Један од најважнијих задатака биће да се организује оспособљавање, јер до сада нисмо имали кадрове за израду пројеката, изузев Љубовије и Малог Зворника. Један члан СМП ће ускоро ићи на обуку у Палермо. Трошкове тренинга плаћа организатор, а намењен је организацијама које у будућности планирају да конкуришу за Еразмус + програме. Представници организација учесница се обучавају да траже партнере за пројекте из земаља ЕУ. Еразмус + је програм Европске уније намењен финансирању пројеката, партнерстава, догађаја и размене у области образовања и обука, младих и спорта. Програм Еразмус+ покрива период од 2014. до 2020.

Координатор програма рада Студентске мреже ,,Подриње“ Драган Ђукић, појаснио је улогу ове организације у креирању омладинске политике на локалном и регионалном нивоу, а истакао је образовање као приоритетни циљ активности СМП. ,,У Крупњу две до три хиљаде младих суграђана живи на селу. Ван граница земље никада није изашло 75 одсто, а 70 одсто младих нема пасош и нису друштвено активни.“
СМП већ има припремљена два пројекта: ,,Млади у пољопривреди“ и ,,Неформално образовање младих“, а почели смо да радимо студију о положају младих у Подрињу, рекао је Ђукић.

Лозница, као центар овог дела Западне Србије, има реалне амбиције да постане универзитетски центар са зградом факултета. До сада су млади из Подриња могли да упишу Високу школу за пословну економију и предузетништво (ВШ ПЕП) у високошколској јединици Лозница (Студијски програм: Пословна економија и предузетништво).

Универзитет „Џон Незбит“ – бивши Мегатренд, уписао је у Лозници студенте на:
1. Факултет за пословне студије – основне струковне студије и
2. Факултет за пословну економију – основне академске студије.

Студентима у Лозници омогућено је образовање и на студијском програму „Софтверски и информациони системи“ одељење Факултета техничких наука (ФТН) из Новог Сада

Сваке године средњу школу у Лозници и суседним општинама Средњег Подриња завршавало је око 1.500 ученика. За многе даље школовање остаје недостижно, пре свега због финансирања. Један од приоритета града Лозница је да спречи одлазак великог броја младих, али и да пружи могућност родитељима да школују и образују своју децу у овако тешким временима, са што мање одрицања и финансијских издатака.
Драган Павловић, дипломирани економиста, члан Градског већа града Лознице ресорно задужен за спорт, подржава настојања младих и потврђује да, с обзиром на географски положај, постоје тенденције да Лозница постане мали универзитетски град у коме би поред младих из околних општина Љубовије, Малог Зворника и Крупња, на студије долазили и млади из источног дела Републике Српске.

Оснивач Омладинско еколошког удружења „Наша Љубовија“ Небојша Алексић подржао је настојања СМП, уз констатацију да су академски грађани који остају у својој средини спутани, учаурени, иако решени за најбоље намере да родном крају понуде своја знања, вештине и способности, а у руралним пределима доступност интернета, база података и нових информација је ниска.

Управник хотела ,,Ласта“, репрезентативног објекта у Љубовији, Марко Петровић и сам студент, сматра да младе треба организовати по склоностима и способностима у групе, којима је могуће развијати предузетнички дух.

Захвалнице ,,За изузетан допринос развоју омладинске политике на локалном и регионалном нивоу у Подрињу“ уручене су представницима општина, односно координаторима Канцеларије за младе Крупањ, Љубовија, Мали Зворник, Богатић и града Лозница.

Уредник: Далибор Крстић

Фото: Мали Зворник Инфо / Љубовијске Онлајн Новине

www.malizvornik.info

Корисни линкови:

http://www.ljubovija.rs/vest/479

http://www.loznica.rs/index.php

http://www.loznica.rs/OpstinaLoznica-Akademske-studije-u-Loznici_2256_lat

http://vspep.edu.rs/s83_skola_van_sedista.html

http://www.vspep.edu.rs/v131_studirajte_vs_pep_u_loznici.html

http://www.megatrend.edu.rs/fps/

http://erasmusplus.rs/category/obrazovanje/

http://www.royalspa.rs/kongres.php

 

 

 

 

Share