Зборник радова завичајних уметника: Из штампе је изашло прво издање публикације „Ad Drinum”

Прилог: Електронско издање издање публикације „Ad Drinum”

Општина Мали Зворник и људи добре воље, којима дела служе само на част, омогућили су објављивање првог Зборника радова завичајних уметника, аутора Владимира Савића из Малог Зворника. У питању је публикација, под називом „Ad Drinum”, која садржи биографије и одабрана дела поетских стваралаца и сликара из новије културне историје малозворничког краја. Јединствено је по садржају и као такво у историји Подриња.

Издавач зборника је Библиотека „17. септембар”, којој је ово високобуџетно издање првенац. Штампање књиге завршено је пре две седмице, у почетном тиражу од 500 примерака. Поверено је искусним графичарима штампарије „Чивија принт” – Шабац.

Поговор је написао мр Роберт Андрејаш, продуцент и предавач на Академији драмских умјетности Универзитета у Тузли, докторанд Свеучилишта Јосипа Јурја Штросмајера у Осијеку: 

„У књизи „Ad Drinum” мјеста има и за самозатајне стваратеље који дјелују у тишини своје собе, али и за ауторе чије композиције заузимају велике јавне просторе. Сви у овом зборнику су у потпуности равноправни, и при томе није важно користе ли аутори у свом раду папир, платно, графит, тврди камен или ријеч, као нити којој генерацији припадају или којој умјетности се приклањају. То је могуће само у једном оваквом пројекту који импресивне камене структуре употпуњује пјесмом, а акварел прати мистичном музиком. Пројект „Ad Drinum” надилази својим концептом и мисијом многе, наизглед, пуно веће пројекте и једино можемо пожељети да настави свој живот, да се за њега чује далеко, јер сваки градић и ријека требају свој Ad Drinum, ма како се тамо звао.”

Владимир Савић је теолог, музичар, оснивач пројекта Кулин бан, прозни писац и песник. Зборник радова завичајних уметника Малог Зворника је штиво настало у жељи аутора да сачува од заборава културно наслеђе овог дела Подриња, које је итекако богато, али недовољно познато широј јавности, услед чињенице да многи од радова објављених у зборнику, из различитих разлога, никада раније нису публиковани.

У предговору књиге, који потписује Лозничанин Љутомир Рундић, стоји да је у њој заступљен широк и врло шаролик састав у погледу старосне доби аутора и времена у којем су стварали, као и по питању квалитета радова, који се креће у распону од надасве добрих остварења до радова који су, могло би се рећи, на почетном нивоу лествице квалитета.

Он истиче да је аутор, приносећи за незаборав, показао да људи ствараоци иду испред времена и навика, правећи путеве изнад људске тривијалности, носећи лучу светлости у времену које прети банализацијом, као директним продуктом виртуелне стварности.

Директорица малозворничке библиотеке Славојка Спасеновић и аутор књиге Владимир Савић захвалили су се општини Мали Зворник на подршци, јер је омогућила објављивање дела које промовише стваралаштво и треба да подстакне нове генерације уметника на посвећен рад.

Зборник радова завичајних уметника Малог Зворника „Ad Drinum” наставак је истоименог пројекта, започетог пре три године, у оквиру којег је уметник Савић, са неколико својих сарадника, приредио композицију и видео спот, који промовише природне лепоте и културне знаменитости малозворничког краја.

Идејни творци мултимедијалног пројекта Arsias ft. Kulin ban, Лајош Мате и Владимир Савић, долазе са подручја општине Мали Зворник. Иза њих стоји објављена нумера, овековечна јединственим краткометражним видеом. Антички назив римског каструма, чији се локалитет простирао на подручју општина Зворник и Мали Зворник, определио је ауторе да композицију назову именом „Ad Drinum”.

Археолози сматрају да је на овом подручју била и речна станица „Ad Drinum”, путничка раскрсница између Паноније и Далмације. То је била најважнија осматрачница византијске тврђаве. Пре 1.400 година реком Дрином руда је са тог места стизала до античког Сирмијума.

Д.К. / Љ.Р.

Share