Еколошка акција „Value Drina” презентована у Будви

Општине Мали Зворник и Љубовија у Будви презентовале успешно реализовану еколошку акцију „Value Drina”

Представници општина Мали Зворник и Љубовија, на завршној конференцији програма Cressida – Изградња капацитета локалних заједница за одрживи развој у сливу река Дрине и Дрим, 08. и 09. маја, у Будви представили су успешно реализовану пилот акцију за брзу процену еколошког стања водотокова – „Value Drina”, коју су наведене општине, током 2016. и 2017. године, спровеле у сарадњи са удружењима грађана „Еко Дрина” и „Наша Љубовија”.

Том приликом закључено је да је акција дала очекиване резултате и да је америчка методологија Stream Visual Assessment Protocol – SVAP 2, за брзу, визуелну оцену стања водотокова, нашла вишеструку примену на рекама у Подрињу.

Истакнуто је да је метода након тестирања више пута коришћена у сврху различитих научних истраживања и да је у припреми више пројеката, који у основи имају употребу овог врло моћног и ефикасног алата.

На завршној конференцији програма „Изградња капацитета локалних заједница за одрживи развој у међународним сливним подручјима река Дрине и Дрим” – Cressida у Будви представљене су и пилот акције осталих локалних заједница у сливу реке Дрине, из Србије, Босне и Херцеговине и Црне Горе, укључених у наведени програм, међу којима су биле општине Богатић, Горажде, Устиколина, Ново Горажде, Бијело Поље, Беране и Мојковац.

Уводни део првог дана скупа био је посвећен презентацији квалитета вода у Црној Гори, у организацији Института за хидрометеорологију и сеизмологију Црне Горе, док су другог дана конференције учесницима представљени резултати пројекта „Подршка управљању водним ресурсима у сливу реке Дрине”, реализованог уз подршку Светске банке, у циљу ефективнијег управљања водним ресурсима у сливу реке Дрине, узимајући у обзир ублажавање последица поплава и суша, одрживу употребу воде и управљање животном средином.

Тема дводневне завршне конференције програма Црессида у Будви био је интегритет слива, тачније његов капацитет да подржи и одржи лепезу еколошких процеса.

Програм Cressida реализован је у периоду од 2014 до 2018. године у сарадњи Регионалног центар за животну средину за Централну и Источну Европу (Regional Environmental Center for Central and Eastern Europe – REC) и Америчке агенције за заштиту животне средине (United States Environmental Protection Agency – US EPA), која је, осим стручне, пружила свеукупну финансијску подршку програму.

Извор: Удружење „Еко Дрина” Мали Зворник

Share