У Равнаји у Малом Зворнику: Жена пребацује камење ручно док машине стоје

Данка Симић је за кратко време од лаборанта у фирми која се бави производњом камених агрегата Равнаја у Малом Зворнику прешла пут до чистачице, да би ових дана као једина жена била пребачена напоље, да у фабричком кругу ручно пребацује камење са једног на друго место.

Све то, тврди за Данас њен супруг Миленко, последица је тога што се, док је радио у тој фабрици као председник синдиката, он побунио „за права радника“ којима су плате касниле месецима, али и због тога што је већини зарада смањена испод минималца. Симић је у септембру добио отказ зато што је хтео да заштити супругу, а његова жалба на ту одлуку пословодства одбијена је од стране инспекције рада. Међутим, прича о борби Симића за своја права овде се није завршила.

– Прво су јој дали да буде чистачица, а сада иде на посао да пребацује камење. Јуче је дошла кући, морала је да избацује камење из неке дубоке рупе. То се никада није радило. Једина жена је на том послу, а притом машине стоје, јуче је била једина која је то радила – каже Миленко Симић.

На питање да ли је још неко осим ње на том месту, Симић каже да је био „један мушкарац“, али да је последњих дана била само она.

О случају породице Симић Данас је писао пре непуна два месеца. Од 1986. Данка Симић је у Равнаји, коју је пре шест година приватизовала компанија МБА Миљковић, радила као лаборанткиња, до тренутка када се њен супруг као председник синдиката није побунио због плата и доприноса. У мају 2014. директор је шаље на „чекање“, да седи код куће и прима 60 одсто од плате. Према Закону „чекање“ може да траје 90 дана. У случају Данке то се одужило.

– За то време, уместо мене, на место лаборанта постављају другу жену и мене зову на посао септембра 2015. Директор ме је послао на рад код другог послодавца, у фирму „Ратко Митровић“ и то на мању плату, мимо закона – причала нам је тада Данка.

После раскида уговора са „другим послодавцем“ добила је уговор чистачице за плату мању од минималне. У неколико наврата су јој, како каже, обрачунавали плате мање него што је требало. Када је последњи пут указала на грешку, директор ју је позвао на састанак, након ког је завршила у Хитној помоћи и на боловању. Када је чуо од радника и супруге о том догађају, Миленко Симић је позвао директора Савановића да га пита шта се десило.

Разговор, током ког је Симић рекао Савановићу да мора да брани породицу свим средствима, директор је пријавио полицији, а само неколико дана после тоге, Миленко Симић је добио отказ.

Директор Равнаје Александар Савановић на питање Данаса због чега је председник синдиката добио отказ, рекао је тада да „председник синдиката није добио отказ“, већ да је „отказ добио запослени Миленко Симић због непоштовања радне дисциплине прописане законом и актом послодавца“.

На наше питање због чега је Данка Симић пребачена на место чистачице и због чега је послата на рад код другог послодавца где је била мање плаћена него у Равнаји, Савановић каже да је она била „распоређена према потребама посла и у складу са њеним квалификацијама као и сви други запослени.“ Директора Равнаје смо пре два дана питали да ли је тачно и због чега је Данка Симић пребачена у каменолом, као и да ли је она једина жена која тај посао тренутно обавља, али одговор још нисмо добили.

Торлаковић: Писали смо Брнабић, Михајловић, Гојковић

Председник Самосталног синдиката грађевинарства Саша Торлаковић каже за Данас да је случај колеге Миленка Симића случај свих нас.

– Слика Србије у којој живимо, садашњост којој не смемо због наше деце да дозволимо да постане и будућност. Сигуран сам и знам да је оваквих случајева пуно и да радничка Србија кипи од неправде која свакодневно пуни чашу незадовољства. Сигуран сам и знам да има власника, директора који се не понашају робовласнички према радницима, који поштују достојанство и породице људи који за њих раде – каже Торлаковић.

Отпор једног човека, како каже, нема значаја ако сви заједно не станемо иза тог радника и не кажемо „доста“ јавашлуку и иживљавању.

Он за Данас напомиње да су са случајем Данке Савић и њене последње расподеле посла, коју види као класичан мобинг, обавестили и министре и премијерку, али да одговора нема.

– Писали смо Маји Гојковић, Ани Брнабић, Зорани Михајловић, Зорану Ђорђевићу, али и повереници Бранкици Јанковић, и још нико није реаговао. Ако не буду реаговали на ово, онда једино могу да кажем да се сви они само декларативно залажу за борбу против насиља над женама – напомиње Торлаковић.

Извор: Данас

Фото галерија: Архива Равнаја АД Мали Зворник

Share