Светска недеља дојења под слоганом ,,Подржимо дојење“

Светска недеља дојења од 1. до 7. августа 2017. године „Подржимо дојење” и Национална недеља промоције дојења 02–09. октобар 2017. године

Светска недеља дојења која се сваке године обележава у више од 170 земаља света како би се повећали знање и свест о значају и предностима дојења и обезбедила подршка дојењу у циљу унапређења здравља мајке и детета, ове године обележава се 25. пут. Светска алијанса за подршку дојењу (World Alliance for Breastfeeding Action – WABA) иницирала је ову кампању како би се интензивирале активности на заштити, промоцији и подршци дојењу, а сваке године акценат је на различитим темама од значаја за дојење.

Званични датум Светске недеље дојења на глобалном нивоу је од 1. до 7. августа, али се државама, организацијама и институцијама предлаже да за обележавање и активности поводом Светске недеље дојења изаберу најприкладније догађаје или датуме у њиховим земљама. У нашој земљи Национална недеља промоције дојења обележава се 40. недеље у години која симболично представља трајање трудноће, а ове године обележиће се у периоду од 2. до 9. октобра под слоганом „Подржимо дојење”.

Дојење је витални део одрживог развоја и значајна компонента глобалне акције окончања потхрањености. Веће стопе искључивог и континуираног дојења могу бити постигнуте само сарадњом у свим секторима и кроз све генерације. Дојење није само питање које се тиче жена, нити искључива одговорност жена – заштита, промоција и подршка дојењу је колективна друштвена одговорност коју сви делимо. Подршку мајкама које доје могуће је обезбедити на различите начине. Традиционално, подршку пружа ужа, али и шира породица. Потребна је, међутим, подршка шире околине, а поред здравствених радника и саветника за дојење и подршка пријатеља, као и заједнице у целини.

Мајчино млеко је потпуна и савршена храна за новорођенче. Састав мајчиног млека се аутоматски прилагођава индивидуалним потребама детета и пружа оптималан однос хранљивих материја за правилан раст и развој. Доказано је да дојена деца ређе оболевају од одређених болести, дојење штити дете од оштећења вида, неправилног развоја вилица и тврдог непца, значајно је ређа појава каријеса.

Истраживања показују да дојена деца интелигентнија, имају развијеније говорне способности, друштвенија су и емоционално стабилнија.

Бебе које се хране мајчиним млеком ређе оболевају од дијареје (пролива), инфекције система за варење и система за дисање, него бебе које се хране вештачким млеком.

Искључиво дојење до шестог месеца живота, као и наставак дојења уз допунску исхрану до краја друге године старости дететa доприноси унапређењу и заштити здравља и мајке и детета.

Циљеви Светске недеље дојења 2017:

Информисање – разумевање значаја заједничке акције у оквиру четири тематске области Циљева одрживог развоја.
Препознавање своје улоге у активностима и шта може да направи разлику.
Унапређење сарадње и утврђивање области од заједничког интереса.
Подстицање заједничког рада како би се постигли Циљеви одрживог развоја до 2030. године.

Дојење је витални део одрживог развоја и значајна компонента глобалне акције окончања потхрањености. Веће стопе искључивог и континуираног дојења могу бити постигнуте само сарадњом у свим секторима и кроз све генерације. Дојење није само питање које се тиче жена, нити искључива одговорност жена – заштита, промоција и подршка дојењу је колективна друштвена одговорност коју сви делимо. Подршку мајкама које доје могуће је обезбедити на различите начине. Традиционално, подршку пружа ужа, али и шира породица. Потребна је, међутим, подршка шире околине, а поред здравствених радника и саветника за дојење и подршка пријатеља, као и заједнице у целини.

Дојење је део репродуктивног циклуса, а жене би требало да буду у могућности да комбинују дојење и плацћени рад без дискриминације или неповољног положаја. Неопходна је заједничка акција да бисмо обезбедили радну средину у којој жене у државном и приватном сектору имају родитељску социјалну заштиту која им је потребна. Докази о користима дојења су нам доступни. Знамо да дојење помаже преживљавању одојчади и помаже им да напредују, има дугорочне здравствене користи за жене, али и економске користи за све.

Користи дојења исказане кроз четири тематске области.

Прва тематска област:

ИСХРАНА: Деца мајки дојиља имају оптималну исхрану и заштиту од инфекција.
БЕЗБЕДНА ХРАНА: Мајчино млеко је сигуран и безбедан извор хране, чак и у временима хуманитарних криза.
СМАЊЕЊЕ СИРОМАШТВА: Дојење је јефтин начин храњења без оптерећења буџета домаћинстава.

Друга тематска област:
ПРЕЖИВЉАВАЊЕ: Дојење значајно побољшава преживљавање одојчади, деце и мајки.
ЗДРАВЉЕ И БЛАГОСТАЊЕ: Дојење значајно побољшава здравље, развој и благостање одојчади и деце, као и мајки, и краткорочно и дугорочно.

Трећа тематска област:
ЖИВОТНА СРЕДИНА: Мајчино млеко је природна, обновљива храна која штити животну средину – произведена и испоручена без загађења, паковања или отпада.
КЛИМАТСКЕ ПРОМЕНЕ: Производња и потрошња адаптираних млечних формула генерише емисију гасова стаклене баште који убрзавају глобално загревање.

Четврта тематска област:
ПРОДУКТИВНОСТ ЖЕНА: За послодавце је корисно да имају задовољну и продуктивну радну снагу – мање отпуштања, већа лојалност и ређе промене запослених на одређеним радним местима.
ЗАПОШЉАВАЊЕ: Родитељска заштита и друге политике заштите на радном месту омогућавају женама да комбинују дојење са плаћеним радом.

Дојење је превентивна интервенција са највећим потенцијалом очувања живота. То је најједноставнији, најздравији и најекономичнији начин да се обезбеди задовољење потреба новорођенчета за правилном исхраном. Дојење је кључни фактор преживљавања, здравља и благостања одојчади и мајки.

Предности дојења за новорођенче/одојче:

Обезбеђује правилан раст и развој;
Подстиче развој и сазревање одбрамбеног система;
Смањује ризик од гојазности;
Подстиче развој интелигенције;
Штити од многих болести и инфекција;
Смањује ризик од пролива;
Смањује ризик од појаве алергија;
Смањује ризик од синдрома изненадне смрти одојчета.

Предности дојења за мајку:

Помаже успостављању емоционалне везе са дететом;
Смањује крварење после порођаја;
Доприноси нормализацији телесне масе;
Смањује ризик од појаве остеопорозе;
Смањује ризик од појаве малигних обољења дојке и јајника;
Смањује ризик од постпорођајне депресије;
Смањује ризик појаве анемије.

Важно је и да се скрене пажња јавности на значај пружања подршке мајкама да обезбеде детету исхрану дојењем, што у кризним и ванредним ситуацијама може спасити живот детета, а често и мајке.

Завод за јавно здравље Шабац подржава ову кампању, организује и координира све здравствено васпитне активности на територији за коју је надлежан. 

Кампање реализују стручни сарадници из Института за јавно здравље ’’Др Милан Јовановић Батут’’, а на окружном нивоу Завод за јавно здравље – Шабац. У Малом Зворнику кампање спроводи Дом здравља.

Корисни линкови: 

Завод за јавно здравље – Шабац

Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”

Новинар – сарадник: Далибор Крстић