Железара боља 50%, стиже још инвеститора из Кине

Железара је повећала производњу за 50% и готово удвостручила месечну добит, рекла је премијерка Ана Брнабић након састанка са председником ХБИС групе Ју Јонгом

Брнабић је на конференцији за медије у влади рекла да захваљујући Хестилу (ХБИС група) и Железари град Смедерево данас даје снажну подршку српској привреди и доприноси БДП-у са један до један и по одсто.

Додаје да ће Железара у 2017. направити профит од 20 милиона евра и наводи да је јуче потписан и споразум о сарадњи који треба да омогући да влада разговара о успостаљању зоне слободне трговине у Смедереву, а с намером да се привуку нови инвеститори из Кине.

Како је објаснила, кључ целог пројекта је Железара, а слободна зона трговине је следећи циљ владе.

„Оживели смо Железару и имамо Хестил као једну од водећих светских компанија у индустрији челика. Ако успемо и ово да урадимо (слободну зону трговине) у наредних годину дана онда ће Смедерево постати прави регионални центар који је важан не само за околне општине већ и за цео регион пошто ће се ту отворити више хиљада радних места“, навела је.

Брнабић је нагласила да је ХБИС група најбољи пример успешне инвестиције у српској економији, док је челник ХБИС групе Ју казао та компанија има још 16 пројеката спремних за будућу слободну зону у Смедереву.

Он је објаснио да је реч о пројектима за производњу робе која је компатибилна са српским тржиштем, као и да би нешто од онога што користи Хестил могло да буде лоцирано у тој зони.