ВУЧИЋ У БРИСЕЛУ: На састанку са Туском о могућности убрзања приступа Србије ЕУ!

Председник Европског савета Доналд Туск примиће председника Србије Александра Вучића у новој згради Европског савета „Европа“, где ће бити одржан билатерални састанак и радни ручак.  Почетак састанка је планиран за 12:45.  Након састанка двојица председника ће дати изјаве за медије.

Према дипломатским изворима у Бриселу основна тема разговора Туска и Вучића биће „стратешака орјентација Србије“.

Председник Србије Александар Вучић најавио је да ће у разговору са председником Савета ЕУ Доналдом Туском поновити свој захтев да се Србији јасно каже оквир за приступање ЕУ.

Вучић је, како је пренео новинарима јуче у Солуну, где је учествује на првој седници Високог савета за сарадњу две земље, разговарао о томе и са председником Европске комисије Жан Клодом Јункером.

– Одавде право идем у Брисел. Имаћу састанак и ручак са Туском. То је прилика да о нашим европским стварима на још бољи начин расправљамо- објаснио је Вучић.

Вучић је приликом свог последњег боравка у Бриселу, на неформалном сатанку са шефицом ЕУ дипломатије Федериком Могерини и председником Косова Хашимом Тачијем, најавио да ће са Туском разговарати и о могућностима за убрзање евроинтеграционог приступа Србије, односно орочавање уласка Србије у чланство у ЕУ.

 

Председник Вучић изјавио је јуче за италијанску Ансу да је за Србију кључно да Европска унија одгвори да ли је заинтересована за чланство Србије и у ком року.

Вучић је рекао да је то за Србију кључно питање и да не жели више да слуша обећања.

– То је за нас кључно питање. Не желимо више да слушамо обећања и одуговлачења. Желимо да знамо да је Европа заиста заинтересована за нас и у ком року- казао је Вучић.

 

Из ЕУ су раније поручили да су спремни да са Србијом раде на „јачем и бржем приступном процесу“.

– ЕУ је снажно посвећена стратешком циљу Србије-њеном чланству у ЕУ. Позитивно смо разумели настојања Србије и радићемо заједно како би ојачали и убрзали приступни процес- поручила је Коцијанчић одговарајући на питање Тањуга о могћем убрзању приступања Србије ЕУ.

Известилац Европског парламента за Србију Дејвид Мекалистер је такође поздравио „поновљену опредељеност председника Србије Александра Вучића да земљу води ка чланству у ЕУ“.

– ЕУ је увек била врло јасна у ставу да Србија има европску будућност. Поздрављам поновљену опредељеност председника Александра Вучића да земљу води ка стратешком циљу уласка у ЕУ. Реформски напори Србије већ за резултат имају отварања 10 поглавља у приступним преговорима као и довођење инвестиција у земљу важних за привредни раст и запошљавање. Брзина приступних преговора Србије зависи од напретка земље у примени реформи- изјавио је Мекласитер.

 

Европски аналитичари наводе да до „убрзања“ ЕУ пута Србије може доћи првенствено на основу „убедљивих резултата“ Србије у реформском процесу и дијалогу са Косовом или због „догађаја“ који могу убедити земље чланице да убрзају тај процес.

– Тешко је замислити да ће се ствари одвијати брже за Србију или регион уколико земље чланице не буду увиделе неку врсту ургентности. Конкретни резултати у процесу приступања могу да допринесу бржем напретку Србије, али стратешки увид у прилике ће увек превагнути- сматра Корина Стратулат из Центра за европску политику у Бриселу.

Ка је у питању захтев председника Србије о „јасном временском оквиру за улазак Србије у чластво ЕУ“ и дипломате и аналитичари у Бриселу се слажу да конкретне прогнозе у том смислу нису могуће нити за Србију нити за остатак Западног Балкана.

Најконкренија одредница коју је регион добио из Брисела у смислу новог проширења јесте она у којој се оцењује да ће једна или више земаља Западног Балкан моћи да уђу у ЕУ током следећег петогодишњег мадата Европске комиисје који почиње 2019.