У Трсту финални договор о пројектима вредним 300 милиона евра

Потпредседник Владе Републике Србије и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић изјавила је да ће се, поред потписивања Уговора о транспортној заједници западног Балкана, данас у Трсту водити завршни разговори о финансирању пројеката вредних приближно 300 милиона евра.

Михајловић је, гостујући у “Новом дану” на Телевизији Н1, рекла да ће на данашњем Самиту земаља западног Балкана први пут бити представници највећих међународних финансијских институција, укључујући Европску инвестициону банку (ЕИБ), Европску банку за обнову и развој (ЕБРД) и Светску банку, са којима ће се разговарати о пројектима важним за Србију.

Према њеним речима, поред тога што ће министар финансија Душан Вујовић потписати уговор са ЕИБ о изградњи клиничких центара, у вредности од 50 милиона евра, разматраће се и модернизација пруге Ниш–Димитровград, укључујући и електрификацију и изградњу обилазне пруге око Ниша.

У питању је пакет пројеката у вредности већој од 300 милиона евра, који ћемо данас финално договорити и ускоро потписати и уговоре, прецизирала је она.

Са становишта пројектне документације, потпуно смо спремни да кренемо у реализацију чим се кредит одобри и одбрани у парламенту, подвукла је Михајловић.

Она је, говорећи о аутопуту Ниш–Мердаре–Приштина, дужине 77 километара, истакла да је укупна процењена вредност изградње приближно 850 милиона евра, уз очекивање да ће пројектна документација бити завршена у октобру, како би радови могли да почну у другој половини 2018. године.

Данас ћемо, између осталог, разговарати и о финансирању изградње прве деонице, од Ниша до Плочника, вредне 230 милиона евра, у комбинацији гранта из Инвестиционог оквира за западни Балкан, средстава ЕИБ-а и новца из буџета Србије, прецизирала је Михајловић.

Према њеним речима, циљ потписивања Уговора о транспортној заједници западног Балкана јесте да све земље региона постану јединствено транспортно тржиште.

Конкретни задаци које ћемо решавати на основу овог уговора, како је објаснила, тичу се уклањања физичких баријера, али је подједнако важно и да роба на границама не стоји по неколико часова јер желимо да што више транзитног саобраћаја иде преко Србије.

Она је, говорећи о досадашњим резултатима Берлинског процеса, рекла да о значају ове иницијативе најбоље говори то што је она кренула од повезивања у области транспорта, а данас се дошло до сарадње представника цивилног друштва, привредних комора региона и Канцеларије за родну равноправност.

Од Србије се, како је нагласила, очекује да предводи западни Балкан, како у стабилности, тако и у улагањима, јер се управо код нас очекује највећи прилив инвестиција.

Србија има јасан пут ка ЕУ, а Берлин може само да донесе добро Србији и региону и то треба да искористимо, подвукла је Михајловић.

Она је поручила да долазак немачког канцелара, председника Француске и других највиших представника европских држава и ЕУ у Трст шаље снажну политичку поруку да Европа жели да западни Балкан буде миран, стабилан и да се развија, што значи и стабилнију ЕУ.