Почетак изградње Моравског коридора током 2018. године

Потпредседник Владе Републике Србије и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић разговарала је данас са делегацијом компаније “Бехтел” о реализацији пројекта изградње аутопута Појате–Прељина.

Михајловић је том приликом истакла да је Моравски коридор за Владу један од најважнијих пројеката, тако да се убрзано припремамо за почетак радова, за који верујемо да је могућ током 2018. године.

Она је указала на то да је расписан јавни позив за израду планске документације и у току је припрема идејног пројекта, објаснивши да је намера да се пројекат реализује фазно, по деоницама, у складу са завршетком израде пројеката и спровођењем експропријације.

Измена постојеће планске документације за Моравски коридор, како је предочила, била је неопходна због промена на терену после великих поплава у мају 2014. године и потребе да се уради нова хидролошка студија.

Представници „Бехтела“ изразили су заинтересованост за учешће у реализацији овог пројекта, а своје предлоге изнеће након пуног упознавања са свим детаљима постојеће планске и пројектне документације.

Поред питања планске и пројектне документације, разговори о реализацији овог пројекта морају да обухвате и питања модела финансирања и модела уговора, водећи рачуна о законима и подзаконским актима који уређују ову област, укључујући и мере заштите будућег аутопута од изливања река.

Аутопут Појате–Прељина дужине 110 километара спојиће два аутопута – Коридор 10 и Коридор 11, повезујући Крушевац, Ћићевац, Трстеник, Краљево, као и Чачак, преко којег ће ова саобраћајница, наставком изградње Коридора 11 и градњом аутопута Београд–Сарајево, бити даље повезана са Пожегом, односно Ужицем.